Hlavní obsah

Německé amatérské týmy nechtějí hostit bundesligové soupeře

Berlín

Minimálně sedm amatérských německých klubů se z finančních a organizačních důvodů vzdalo práva přivítat na svém stadionu bundesligové soupeře v Německém fotbalovém poháru. Z atraktivních duelů, jež bývají pro takové týmy zápasem roku, se v době koronavirové krize stal spíše strašák. Mnohem levnější a jednodušší z hlediska organizace je pro kluby ze čtvrté a páté ligy hrát na hřištích soupeřů.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Stadion v Kolíně nad Rýnem, ilustrační foto.

Článek

Jedním z týmů, jež se domácího duelu vzdaly, je MTV Eintracht Celle z páté nejvyšší soutěže. Mužstvo má sice stadion pro 8000 diváků, kam by za současné situace ve spolkové zemi Dolní Sasko mohlo maximálně 500 lidí, takže klub raději pocestuje 12. září na hřiště svého soupeře z první ligy Augsburgu.

"Finanční riziko by pro nás bylo příliš velké. Amatérské kluby jako ten náš přijde uspořádání takového zápasu minimálně na 30 až 35 tisíc eur," řekl agentuře DPA šéf klubu Stefan Cohrs.

Naopak cesta a přenocování v Augsburgu vyjde tým zhruba na 6000 eur. Všechny ostatní náklady, jako je zajištění logistiky pro televizní přenos, zaplacení rozhodčích a celková organizace za dodržení hygienických konceptů proti šíření covidu-19, zaplatí bundesligový tým.

Fanoušci se ve větším počtu na tribuny profesionálních sportovišť v Německu nevrátí minimálně do konce října. Dnes o tom rozhodla kancléřka Angela Merkelová a předsedové vlád spolkových zemí.

Složitosti koronavirové doby ovlivnily i fotbalový pohár v Česku. Ze soutěže se odhlásily tři divizní celky, aby nemusely před zápasy s druholigovými týmy platit za testy na koronavirus.

Reklama

Související témata: