Hlavní obsah

Noc hrůzy na Ukrajině. Po dvou šokujících výsledcích chybělo málo, aby se Šachtar zapsal do historie

Hotovou noc hrůzy si prožili v kyjevském azylu fotbalisté Šachtaru Doněck. Po dvou předchozích zápasech na scéně Ligy mistrů, v nichž ukrajinský mistr senzačně vyhrál v Madridu na Realem, aby poté v druhém střetnutí skupiny uhrál na Olympijském stadionu bezbrankovou remízu s Interem Milán, přišlo v konfrontaci s Borussí Mönchengladbach kruté vystřízlivění. „Strašná noc. Je těžké se vyrovnat s tím, že tým, který před dvěma týdny fantasticky zvítězil na Santiago Bernabéu najednou není schopen soupeři vůbec vzdorovat,“ nechápal potugalský trenér ve službách Šachtaru Luis Castro, co se s jeho svěřenci dělo.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

V souboji o míč Dodo (vpravo) ze Šachtaru Doněck a Ramy Bensebaini z Borussie Mönchengladbach.

Článek

Sestřih zápasu fotbalové Ligy mistrů Midtjylland - Ajax Amsterdam

Sestřih zápasu fotbalové Ligy mistrů Atalanta Bergamo - FC Liverpool

Sestřih zápasu fotbalové Ligy mistrů Real Madrid - Inter Milán

Sen o dalším překvapení a bodovém zisku se zhroutil velice rychle. Už po sedmnácti minutách prohrával Šachtar 0:2, neboť po vedoucím gólu Pléa si dal Bondar vlastence, po necelé půlhodině už německý celek vedl tříbrankovým rozdílem.

„Nepřekvapilo nás, jak Mönchengladbach hrál, překvapeni jsme byli tím, co jsme předváděli my. Po dvou inkasovaných gólech jsme byli psychicky úplně na dně," vysvětloval Luis Castro kolaps svého týmu.

„Po zisku čtyř bodů ze zápasů s Realem a Interem jsme šli do zápasu s velkým očekáváním a nadějemi, o to větší je naše zklamání. Je těžké pochopit přičiny tak vysoké prohry," přidával se k trenérovi třiatřicetiletý naturalizovaný Brazilec ve službách Šachtaru Júnior Moraes.

„Borussia si zřejmě dokonale zanalyzovala naši hru v předchozích utkáních a byla na nás dobře připravena. Naše mladé mužstvo udělalo navíc spoustu chyb, které si v Lize mistrů prostě nemůžeme dovolit," vysvětloval rekordní prohru, která se v úterních zápasech třetího kola Champions League zrodila.

Mönchengladbachu totiž v Kyjevě vyšlo snad úplně všechno, do čeho jeho hráči kopli. Zvláště francouzský útočník Alassane Pléa měl výjimečný den, neboť nastřílel tři góly a stal se tak po Rashfordovi druhým hráčem v letošním ročníku Ligy mistrů, jemuž se podařilo docílit hattricku. Ve večerním duelu v Bergamu se k nim připojil jako třetí do party Jota z Liverpoolu.

Německý celek je letos vůbec mimořádně produktivní. Zatímco při dvou předchozích startech dal v Lize mistrů dohromady 13 branek, letos jich nastřílel ve třech zápasech už deset.

I proto se v polovině základní skupiny ocitl v jejím čele, i když boj o dvě postupové příčky bude ještě hodně urputný. Druhý Real a třetí Šachtar mají totiž jen o bod méně než Borussia, čtvrtý Inter Milán pak má na kontě zatím dva body.

„Mohli jsme na tom být mnohem lépe, protože z předchozích zápasů s Interem a hlavně Realem jsme si zasloužili víc než bod," připomínal kapitán Mönchengladbachu Lars Stindl, že na San Siru vyrovnával Inter na 2:2 až v poslední minutě a ve střetnutí s Realem vedl jeho tým doma ještě v 87. minutě 2:0, aby musel vzít nakonec zavděk opět jen remízou.

„Na rozdíl od zmiňovaných zápasů jsme nepřipustili žádné komplikace, hráli jsme od první do poslední minuty s maximální intenzitou, čímž jsme dostali Šachtar pod velký tlak. Byl to přesně fotbal, jaký chceme hrát a výkon, který chceme podávat i v budoucnu," glosoval partii na Olympijském stadionu v Kyjevě Stindl.

„Samozřejmě že nám šla spousta věcí naproti. Skórovali jsme téměř z každé šance, domácí nám pomohli i vlastním gólem, přesto si myslím, že jsme podali výjimečný výkon. Za tři týdny ho ovšem musíme doma proti Šachtaru zopakovat, abychom se přiblížili postupu," přidával Stindl po kanonádě rozpoutané na Ukrajině.

Debakl Šachtaru 0:6 přitom není samozřejmě nejvyšší prohrou v Lize mistrů. Tenhle primát dál drží turecký Besiktas, který v roce 2007 podlehl Liverpoolu 0:8, a také švédské Malmö, jež před pěti lety prohrálo na madridském Santiago Bernabéu v zápase s domácím Realem stejným výsledkem.

Reklama