Hlavní obsah

Německá fotbalová liga měla rekordní obrat 2,17 miliardy eur

Berlín

Německá fotbalová liga zaznamenala už devátý rok po sobě finanční růst, její obrat za sezónu 2012/2013 činil rekordních 2,17 miliardy eur (asi 59,67 miliardy korun). To je o 4,4 procenta víc než v předchozím ročníku, kdy nejvyšší soutěž poprvé v historii prolomila hranici dvou miliard.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Fotbalisté bayernu Mnichov Thomas Müller a David Alaba (vlevo) se radují z gólu proti Mönchengladbachu.

Článek

Podle finanční zprávy, kterou dnes přestavitelé soutěže zveřejnili, bylo 17 z 18 klubů výdělečných. O rok dříve hospodařily se ztrátou čtyři kluby. Celkem bundesliga za uplynulou sezonu vygenerovala operativní zisk 383,5 milionu, což je rovněž nejvíce v historii.

Ve druhé německé lize hospodařilo v černých číslech 15 z 18 klubů. Soutěž měla rovněž rekordní obrat 419,4 milionu eur, což je o 9,1 procenta více než v minulé sezoně, a poprvé v historii překročila hranici 400 milionů.

Finanční stabilitu soutěži, která za poslední desetiletí svůj obrat zdvojnásobila, dává mimo jiné mzdová politika klubů. Ty na platy hráčů a trenérů vydávají jen 39 procent z příjmů. Celoevropský průměr u prvoligových týmů přitom činí 65 procent.

K ekonomickým výsledkům přispěl v minulé sezoně i úspěch na hřišti. Bayern Mnichov a Borussia Dortmund opanovaly evropskou scénu, když se utkaly o titul v Lize mistrů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články