Hlavní obsah

Pelé? V pořádku, ale Messi je nejlepším hráčem, skládal Guardiola nové komplimenty hvězdě Barcy

Mnichov/Praha

Zázrak se nekonal. Ani nemohl, protože třígólové manko z Camp Nou bylo příliš velké. A hlavně - Barcelona není Porto, proti němuž ve čtvrtfinálové odvetě Bayern dvoubrankovou ztrátu smazal. Proti Kataláncům to samo sebou v semifinále nesvedl, i když je nakonec 3:2 porazil a alespoň nějakou satisfakci při loučení s Ligou mistrů zažil. „Nemůžeme ale tvrdit, že sezóna bez zisku triple není dobrou sezónou,“ hájil sebe, mužstvo i trenéra Guardiolu kanonýr Bayernu Thomas Müller, když bylo definitivně jasné, že bavorský velkoklub se musí letos spokojit jen se ziskem bundesligového titulu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Kouč Bayernu Josep Guardiola se zdraví s režisérem hry barcelonského velkoklubu Lionelem Messim.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci v Barceloně slavili postup Blaugranas do finále Ligy mistrů.

Guardiola musel své hráče chlácholit a utěšovat. Kapitána Lahma, Neuera, Müllera... „Budeme se znovu snažit, abychom se dostali do finále a trofej vyhráli," připomínal jim, že padli v konfrontaci s momentálně nejlepším mužstvem světa. A že padli hlavně proto, že nezvládli první semifinále v Barceloně.

Lahm: Zastavit Barcelonu? To nejde

„Postup jsme si prohráli v prvním zápase," přitakával kapitán Bayernu Philipp Lahm vědom si toho, že tříbrankové manko z úvodního utkání šlo jen těžko dohonit. „Ale my věřili, že bychom to mohli dokázat. Jenže něco podobného je nemožné, neboť takové hráče, jaké má Barcelona, prostě nejde na celých devadesát minut zastavit. V zázraky věřit můžete, nemůžete však věřit ve vše."

„Hlavně, když jsme začali příliš otevřeně a riskantně. To pak měli soupeřovi útočníci snadnou práci," vyčítal gólman Manuel Neuer obráncům dvě trestuhodná zaváhání během čtvrthodiny v první půli, kdy Neymar bez potíží skóroval a otáčel skóre.

V tu chvíli ztratil Bayern i mihotavou naději na zázrak, kterou vyvolala rychlá úvodní trefa Benatia. Neymarovy góly navodily novou konstelaci. Nutnost porazit Barcelonu čtyřbrankovým rozdílem, což byla představa z říše sci-fi.

„Je daleko vpředu. Pokud má míč, je velice silná a těžko se brání. Abyste Barcelonu porazili, předpokládá to, že ji o balóny připravíte a donutíte ji bránit," prozrazoval exbarcelonský kouč Pep Guardiola záměr, s nímž se svým Bayernem do semifinále šel.

„Jenže v prvním semifinále ve Španělsku jsme nehráli dobře. Nechávali jsme soupeři prostor k rychlým protiútokům, což rozhodlo," souhlasil s hráči, že hned úvodní zápas rozhodl. Nemluvě o tom, že v dresu Katalánců už zase exceluje Messi.

„V pořádku, byl tady Pelé, ale Messi je nejlepším hráčem všech dob. A teď je zpátky ve formě, kterou měl, když jsem měl tu čest ho trénovat. Proto si važme toho, že žijeme v jeho éře," připomínal Guardiola trumfové eso Barcelony.

I skvělý tým může padnout

I na své hráče však byl pyšný a skládal jim komplimenty. „I skvělý tým může padnout, jako se to stalo nám v semifinále Německého poháru s Dortmundem, nebo tentokrát s Barcelonou. V loňském roce jsme získali čtyři primáty, tento rok jen jeden, ale pro mě je důležité to, čeho jsme dosáhli. Hlavně vzhledem ke spoustě potíží, s nimiž jsme se museli vyrovnávat. Vždyť deset našich hráčů se muselo v průběhu roku podrobit operaci," připomínal kouč Bayernu zdravotní trable, které jeho mužstvo decimovaly a i do semifinálové partie s Barcelonou se promítly.

„Proto jsem na své hráče hrdý. A fanoušci na ně musí být zrovna tak pyšní."

Guardiola nijak nezastíral, jak moc by si teď přál, aby Barcelona tažení Ligou mistrů dotáhla do vítězného konce a v berlínském finále triumfovala.

„Opravdu by se mi líbilo, kdyby získala pátý titul v Champions League. Už proto, že Luis Enrique odvádí v Barceloně vynikající práci," vyprovázel protivníka trenér Pep Guardiola, pod jehož vedením se Katalánci v roce 2009 a 20011 radovali z posledních dvou triumfů v nejlukrativnější a nejprestižnější klubové soutěži.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.