Hlavní obsah

Bývalý reprezentant odchází. Pilař přestoupil z Plzně do Olomouce

Záložník Václav Pilař odchází z kádru mistrovské Plzně do Olomouce. Devětadvacetiletý bývalý reprezentační křídelník podepsal se čtvrtým týmem uplynulé sezóny první ligy dvouletou smlouvu. Přestupovou částku se kluby rozhodly nezveřejnit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Pilař mění plzeňský dres za olomoucký.

Článek

Pilař přišel do Plzně v létě 2011 a hned přispěl k historicky prvnímu postupu Západočechů do skupiny Ligy mistrů. Poté zamířil do německé bundesligy, kde hájil barvy Wolfsburgu a Freiburgu. Po vleklých potížích se zraněným kolenem se vrátil před sezónou 2014/15 do Viktorie.

Dlouhodobé zdravotní problémy ho však provázely dál. V uplynulé sezóně zasáhl za Plzeň jen do čtyř ligových utkání a jarní část strávil na hostování v Liberci. Na západě Čech získal tři mistrovské tituly.

"Věřím, že Vašek dokáže, že je stále rozdílovým hráčem a Olomouci pomůže jak v domácí soutěži, tak i v kvalifikaci pro Evropskou ligu," říká hráčův agent Pavel Zíka ze společnosti Global Sports.

Na začátku letní přípravy s ním Plzeň přestala počítat. "Prioritou pro Vaška bylo jednoznačně zahraničí s tím, že pokud by mu to nevyšlo, tak z českých klubů to bude Sigma Olomouc. Takže se jen čekalo, jestli půjde do zahraničí, nebo k nám. Přejeme mu nyní hlavně, ať mu slouží zdraví, protože o tom, že má fotbalovou kvalitu, nemusíme diskutovat," řekl pro web Sigmy sportovní manažer Ladislav Minář.

Pilařův příchod uvítal i trenér Hanáků Václav Jílek, jehož tým čeká kvalifikace Evropské ligy. "Václav je hráč, který v minulosti stoprocentně prokazoval své kvality. Samozřejmě si uvědomujeme jisté riziko, víme, že jeho zdravotní stav nebyl v minulosti ideální. Ale v posledních měsících už byl v pořádku, byť nebyl tolik zápasově vytížen," uvedl Jílek. "Může hrát zleva přes nohu, nebo zprava, také na podhrotové pozici. To byl další faktor, že jsme se pro něj rozhodli," dodal.

V reprezentaci má Pilař na kontě 22 startů a pět gólů. Zazářil hlavně na ME v roce 2012 a předtím v baráži o postup.

Pilař je třetí letní posilou Olomouce. Před ním Sigma získala útočníka Pavla Dvořáka a brankáře Aleše Mandouse, kteří podepsali smlouvy do roku 2021.

Klub navíc hned se sedmi hráči prodloužil smlouvu. S brankářem Michalem Reichlem, obránci Janem Štěrbou a Jan Kotoučem a záložníky Jakubem Plškem, Davidem Houskou a Tomášem Zahradníčkem hanácký klub uzavřel nové kontrakty do roku 2021, s útočníkem Jakubem Yunisem pak do roku 2022.

Reklama

Související témata: