Hlavní obsah

Macela: Rozhodčí chybovali, ale nebyl v tom úmysl

PRAHA

Po pěti letech usedl letos v létě Luděk Macela do křesla pro šéfa komise rozhodčích fotbalového svazu a po půlroce stráveném ve staronové funkci tvrdí, že si je vědom řady chyb, jichž se arbitři během podzimní části první ligy dopustili. Na druhou stranu si Macela stojí za názorem, podle kterého se rozhodčí na hřišti nechovají tendenčně a jejich přehmaty nejsou úmyslné.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

Profesionalizace sudích, o které se v minulých týdnech znovu začalo hodně diskutovat, ale podle Macely není řešením a zárukou zlepšení jejich výkonů.

Macela však chyby rozhodčích v podzimní části nijak nehájí. "Ano, chyby tam samozřejmě byly, nemá cenu nic zastírat. Ale nešlo o úmyslné poškození, což považuji za důležité. Do budoucna si každopádně přeju, aby rozhodčí odváděli určitě lepší výkony," uvedl Macela na páteční tiskové konferenci v sídle fotbalového svazu na pražském Strahově.

Nechybují víc než v zahraničí

Přestože si prvoligové kluby během podzimu oficiálně stěžovaly na výkony rozhodčích hned ve 23 případech, což je v porovnání s jarní částí minulé sezóny o tři víc, Macela se arbitrů částečně i zastal.

"V první a druhé lize se na podzim odehrálo 240 zápasů. A ani jednou jsem nezaznamenal, že by bylo nějaké utkání řízeno tendenčně nebo v něm byla udělaná úmyslná chyba. To by si pode mnou ani nedovolili," tvrdí Macela. "Naši rozhodčí nechybují víc než jejich kolegové ve vyspělých zahraničních soutěžích," poznamenal šéf komise rozhodčí.

Podle Macely rozhodčí potřebují čas, aby vyzráli. "Máme hodně mladý sbor, věkový průměr je 32 let, což je ve srovnání se světem nízké číslo. Listina není špatná, ale není jednoduché hned vyplnit vakuum, které vzniklo po odchodu zkušenějších rozhodčích poznamenaných korupční aférou," uvažoval Macela.

Přesto u českých rozhodčích vidí velké rezervy, v některých případech se mu nepozdává třeba jejich fyzická připravenost. "Aby šli výkonnostně nahoru, musí na sobě tvrdě pracovat. Základ je ve fyzičce. Nestačí, když si dvakrát týdně jdou zaběhat ven se psem. A pak když mají na semináři odevzdat sporttester, který přesně zaznamenává jejich tréninkovou náplň, tak se vymlouvají, že ho nechali doma na piánu," kritizoval Macela přístup některých arbitrů.

Profesionalizaci nepodporuje

V minulých týdnech se začalo spekulovat o tom, zda by se v tuzemsku nevyplatila profesionalizace rozhodčích. Macela se staví proti takovému návrhu, i když se prý diskusi na toto téma nebrání.

"Nejsem zastáncem profesionalizace, ani vyspělé země s výjimkou Anglie to nepraktikují. Pokud se rozhodčí dobře připravuje po teoretické a kondiční stránce, tak není třeba zavádět profesionalismus," řekl Macela. "Navíc neexistuje žádná garance, že profirozhodčí neudělá chybu. Co s ním uděláme pak, když se jí dopustí. Co bude rozhodčí dělat, až ve 45 letech přestane pískat první ligu?" položil řečnickou otázku Macela.

Když se v červenci ujímal funkce, na jeho listině figurovali rozhodčí bez rozlišení na hlavní či asistenty. Od jarní sezony jeho komise praxi změní, na listinách dojde k přesně vymezenému rozdělení arbitrů.

"Předběžně počítám s tím, že by na první ligu bylo asi 14 stabilních hlavních rozhodčích a asi 20 asistentů. Ale na jména je ještě brzy, počkáme na dvě kola, která se na podzim musí odehrát. Pak to na komisi začneme řešit," uvedl Macela s tím, že by v první lize neměli chybět rozhodčí, které tuzemský svaz nahlásil na mezinárodní listinu pro příští kalendářní rok - Jaroslav Jára, Pavel Královec, Radek Matějek, Jan Jílek, Jiří Jech a Radek Příhoda.

Naopak na jaře si v první a druhé lize nezapíská Jaroslav Moudrý, kterému byla po utkání Kladno - Brno pozastavena delegace do konce sezony. "Nebylo to jen kvůli jednomu zápasu, hned pětkrát byl hodnocen jen uspokojivě, což je příliš vysoké číslo. Ale nezatratil jsem ho, připravuje se s námi dál. Na jaře může pískat třetí ligu. A když jeho výkonnost půjde nahoru, na listině ho nechám," řekl Macela.

Před zimní pauzou plánuje také částečnou obměnu komise delegátů, protože s prací některých členů nebyl spokojen. Nelíbilo se mu hlavně to, že někteří ve svých zprávách nadhodnocovali výkony sudích. Macela by rád do sboru delegátů přivítal bývalé aktivní fotbalisty, například Luboše Kubíka, Pavla Kuku či Jiřího Němce. "Například Günter Bittengel byl výborný delegát, ale teď o něj asi přijdu, protože jde trénovat do Jakubčovic," litoval Macela.

Reklama