Hlavní obsah

Bílek: Vedení jsem neočekával

Karel FeltSport.czPrávo

Fotbalová Sparta přezimuje s dvoubodovým náskokem a ligová historie pamatuje jen jeden případ, kdy pak na konci ročníku nezískala titul. Spokojený tak může být i trenér Michal Bílek, který v nejslavnějším českém týmu nahradil Stanislava Grigu. "Hráči pochopili, co znamená být ve Spartě," říká Bílek v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Sparty Michal Bílek.

Článek

Jak jste spokojen s podzimem Sparty?

Jsme první, vsadili jsme na týmovou hru. Hráči pochopili, co znamená být ve Spartě, a začali hned podle toho pracovat. Samozřejmě máme ještě hodně rezerv, ale zlepšila se disciplína a nasazení. Zapracovali jsme na defenzívě, o čemž svědčí jen dvě obdržené branky ve dvanácti zápasech, v nichž jsem mužstvo v lize vedl. Dílčí spokojenost v lize určitě cítím.

Po svém příchodu na Letnou po 5. kole jste řekl, že hlavním cílem ligového podzimu bude co nejmenší ztráta na vedoucí týmy, tehdy Sparta ztrácela pět bodů. Čekal jste, že na konci podzimu o dva povedete?

Vedení v lize jsem neočekával. Naším cílem bylo skutečně snížení ztráty, aby odstup nebyl velký a výchozí pozice pro jaro nám dávala šanci hrát o titul.

Teď k němu máte ze všech nejblíže...

Jaro bude ještě hodně těžké, a pokud nebudeme pokračovat v nastoupené cestě, nemusí ty dva body náskoku nic znamenat. Čeká nás ještě hodně práce.

Často jste hovořil o tom, že teď jsou důležité body a pak zapracujete na zlepšení hry. Budete se toho opravdu držet, nebo půjdete jen cestou získávání bodů?

Sparta je stále pod tlakem. Když nevyhrává, je to katastrofa, když boduje, ale nehraje dobrý fotbal, je pod tvrdou kritikou. To si uvědomuji nejen já. Na podzim nám šlo opravdu hlavně o body, na vylepšování nebyl čas. Teď máme měsíc dovolenou a pak další dva na to, abychom zapracovali na zlepšení hry. Skloubit obojí je těžké, ale uděláme pro to maximum.

Reklama

Související témata: