Hlavní obsah

V sedmatřiceti jako by Matějovský zastavil čas. V konfrontaci s mistrem byl nejlepší na place

Výkon to byl jako z partesu. Jako by se Marek Matějovský vrátil v kariéře o deset let zpátky, když ještě hrával v anglickém Readingu nebo potom na pražské Letné. Jako by mu novou chuť do fotbalu dodávalo místo v základní sestavě, v níž se v jarní ligové premiéře proti Plzni zase po dlouhé době objevil. Dirigoval mladé spoluhráče, režíroval hru, hrál až s obdivuhodným nasazením. Jako by zastavil čas a dával všem zapomenout, že mu před půldruhým měsícem bylo už sedmatřicet.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Mladoboleslavský kapitán Marek Matějovský (vzadu) v souboji s plzeňským Romanem Procházkou.

Článek

„Já tady v Boleslavi ale nikdy neměl garantované místo v základní sestavě. Vždy jsem byl normálním členem týmu, který se musel prát, aby se do základu dostal. A tak je tomu pořád," připomíná Matějovský, že v mužstvu Středočechů nemá žádné výjimečné postavení.

„Ale má," namítá s úsměvem trenér Jozef Weber. „Ale jen v tom, že je s námi trenéry na jedné vlně. Během zimní přestávky jsme mužstvo výrazně omladili, takže po Markovi chceme, aby nám s přestavbou pomáhal. V kabině i na hřišti. Kéž by mu vydrželo zdraví a forma, jakou na úvod jara má. Odehrál opravdu výborné utkání, a přitom ještě působil na spoluhráče, jak si představujeme."

V čtyřiaosmdesáté minutě přesto mladoboleslavský kouč Matějovského vystřídal, i když se dalo očekávat, že se Plzeň s panujícím nerozhodným výsledkem nespokojí a udělá všechno, aby strhla výhru na svou stranu.

„Braly ho křeče a já si v tu chvíli vzpomněl na první podzimní zápas ve Zlíně. I tam nastoupil v základní sestavě a dokud měl dost sil, hrál výborně. Však jsme také vedli 2:1. Jenže dvanáct minut před koncem už toho měl dost, já ho vystřídal a zápas jsme prohráli," svěřoval se Weber, jaké reminiscence ho v závěru zápasu s Plzní nepadaly.

Obavy to však byly zbytečné, neboť jeho mužstvo v duelu s obhájcem titulu zvrat nepřipustilo a bod uhájilo, i když Matějovský už na trávníku nebyl.

„Nechtěl bych, aby to znělo neskromně, ale myslím, že tentokrát jsme s Plzní měli na tři body," netajil ale Matějovský, že ho remíza mrzela. „Ale i bod musíme brát. Vždyť jsme ho uhráli s předním českým klubem, který fotbalové kvality má. A to nemluvím o tom, že jsme prohrávali a museli skóre otáčet."

Ligový podzim začal Matějovský rovněž v základní sestavě, jenže ve druhém kole se v domácím utkání s Olomoucí po střetu s Plškem zranil a dlouhé týdny absentoval. Až v samém závěru podzimu se zase objevoval na hřišti, ovšem jako střídající hráč.

V jarní premiéře proti Plzni se do základní sestavy vrátil a podal výkon, jako by se v kariéře vrátil o pěkných pár let zpátky. Však byl také vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

„Proto ať mu vydrží fazóna i zdraví, protože pak pro nás bude velkým přínosem," přeje si po remízovém vykročení do jara kouč Jozef Weber.

Reklama

Související témata: