Hlavní obsah

Slavia - Sparta 1:1Derby drsných střetů vítěze nepoznalo, sešívaní vedou o pět bodů před Plzní

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Souček 1 : 0
53. Plavšič 1 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Čekala se válka. A také byla, bitvu o Prahu provázely víc než drsné střety. Fotbalisté Slavie v 291. derby doma remizovali se Spartou 1:1 a dvě kola před koncem základní části ligy tak vedou tabulku o pět bodů před druhou Plzní. Letenští si drží třetí příčku. Skóre otevřel slávista Souček, po přestávce vyrovnal sparťan Plavšič. Nesmiřitelní rivalové na sebe do konce sezony narazí v Edenu ještě dvakrát. Nejprve v semifinále poháru, na závěr pak v nadstavbě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Souček (ve výskoku uprostřed) hlavičkou poslal Slavii do vedení v derby se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Je to křivda, říkají slávisté po derby. Vadí jim, jak rozhodovalo video

Video je správná cesta, ale chce to lepší technologii, řekl po derby Jindřich Trpišovský

Realizační tým sešívaných měl náročný úkol. Dát hráče během dvou dnů volna dohromady na další velký zápas. Využil šíře kádru a proti čtvrteční bitvě s Chelsea nasadil do základní sestavy pět nových tváří. Ani Letenští u posledního složení nezůstali, proti utkání se Zlínem vsadili na tři změny.

Úvod derby připomínal gladiátorské hry s řadou ostrých zákroků po odehrání míče. První dramatický moment přinesla 11. minuta. Kanga ztratil při útoku Sparty míč, domácí rychle zakontrovali a Škoda vysunul do sóla Hušbauera. Šel sám na Nitu a spadl přes jeho ruce. Rozhodčí Hrubeš nařídil penaltu a brankáři dal žlutou kartu, byť se sešívaní dožadovali červené. Pak šel ovšem sudí situaci přezkoumat k videu a všechno bylo naopak. Penaltu odvolal a žlutou dal místo gólmanovi Hušbauerovi za filmování.

Další Kangovu ztrátu už ovšem Sparta zaplatila. Gaboňan se nechal obrat o míč Součkem a Slavia získala roh. Hušbauer ho rozehrál přesně a právě Souček, který přeskočil Zahustela, otevřel hlavou skóre.

Slávisté potvrzovali pohodu posledních týdnů. Byli přímočařejší a nebezpečnější. Zahustelův zákrok na Součka se zkoumal u videa, ale penalta se znovu nekopala. Sparta poprvé zahrozila až pět minut před přestávkou, zato pořádně. Kanga ideálně uvolnil Sáčka, mladý záložník však z malého vápna hlavičkoval přímo do brankáře Koláře.

První poločas se nastavoval o osm minut. Během nich si Kanga jako vůbec první hráč v soutěži vykoledoval již 12. žlutou kartu v sezoně. Nesmyslně, jak je jeho zvykem. Před rozehráním přímého kopu soupeře posunul míč o pět metrů dál a závěr základní části se ho tak už netýká...

Po přestávce si Sparta koledovala. Frýdek malou domů poslal do jasné šance Škodu, kapitán však nedokázal po zemi se mrskajícího gólmana přehodit. Do sóla mohl jít Hušbauer, ale zaváhal.

A tak přišel trest. Sešívaní dvakrát nedostatečně odvrátili míč z vlastního vápna, zdálky se do něj opřel Plavšič a rána zaplavala tak, že se zastavila až v síti.

Slavia v závěru tlačila. Král trefil v sedmiminutovém nastavení břevno, ale nerozhodný stav už zůstal.

Fotbalová liga - 28. kolo:
Slavia Praha - Sparta Praha 1:1 (1:0)
Branky: 20. Souček - 53. Plavšič. Rozhodčí: Hrubeš - Moláček, Caletka - Franěk (video). ŽK: Frydrych, Hušbauer, Masopust - Štetina, Kanga, Nita. Diváci: 19 370 (vyprodáno).
Slavia: Kolář - Frydrych (79. Van Buren), Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Král - Masopust, Hušbauer, Zmrhal (73. Stoch) - Škoda. Trenér: Trpišovský.
Sparta: Nita - Zahustel, Štetina, Costa, Hanousek - Hložek, Kanga, Sáček (77. Čivič), Frýdek, Plavšič (90.+3 Karlsson) - Tetteh (61. Drchal). Trenér: Ščasný.

Reklama

Související témata: