Hlavní obsah

Jihlava vyzvala Malíka: Jednejte! Pokud máte důkazy, předejte je policii, reaguje šéf FAČR

Praha
Aktualizováno

Závěr sezony byl na domácí scéně pěkně žhavý. Vysočina Jihlava se po neúspěšné baráži o první ligu s Karvinou cítí být poškozena rozhodčími a ostře kritizuje situaci v českém fotbale. Druholigový klub v otevřené výzvě na svém webu požaduje rozpuštění Komise rozhodčích FAČR a vyzval k rezignaci jejího předsedu Jozefa Chovance i místopředsedu Martina Wilczka. Kritiku namířil i na předsedu asociace Martina Malíka.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda FAČR Martin Malík na Valné hromadě Fotbalové asociace ČR (FAČR).

Článek

Vysočina přišla se svou výzvou v úterý. Předseda FAČR byl na kongresu FIFA v Paříži, odkud se vrátil na páteční zápas české reprezentace s Bulharskem. Proto zareagoval se zpožděním.

Jihlavský klub kritizuje také samotného Martina Malíka.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Kapitán Jihlavy Lukáš Vaculík si ostře vysvětluje po zápase s hlavním rozhodčím Martinem Nenadálem jeho výkon.

„Vyzýváme ho, aby začal jednat a učinil kroky vedoucí k nezávislosti důvěryhodnosti rozhodčích a nezávislosti jejich komise, jak ostatně před svou volbou sliboval, nebo aby odstoupil. Od jeho nástupu do funkce se situace zásadně zhoršila, důvěra veřejnosti i klubů je nulová a do fotbalu se vrátila celá řada kontroverzních lidí," zdůrazňuje Vysočina.

Strahovský šéf předesílá, že otevřenou výzvu zaznamenal s velkým znepokojením a částečně i překvapením.

Reakci Vysočiny považuje za hysterickou

„V první řadě bych chtěl jasně deklarovat, že pokud máte jakékoliv konkrétní poznatky o tom, že zápasy s účastí vašeho klubu byly řízeny ze strany rozhodčích „s jasným zadáním" (viz vyjádření Františka Vaculíka v médiích), popřípadě jak píšete, že se k vám od začátku sezóny „dostávají velmi divoké zkazky o tom, jak které zápasy dopadnou, kdo postoupí z druhé ligy z prvního místa, kdo spadne z první ligy, který rozhodčí bude kde pískat", předejte je ihned Policii České republiky, která v tomto směru má za povinnost konat," vyzývá Malík jihlavský klub.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zklamaní fotbalisté Jihlavy. Doma jen remizovali s Karvinou a musí na první ligu na další rok zapomenout.

Uznává, že ne všechny výkony sudích byly v dvojutkání Jihlavy s Karvinou v pořádku. Reakci Vysočiny však považuje za hysterickou. Jak poukazuje, zatím si nikdy před baráží na výkon sudích během působení Jozefa Chovance v čele komise nestěžovala.

Exemplární tresty důkazem nezávislosti

Komise rozhodčích je podle Malíka maximálně nezávislá.

„Důkazem jsou naprosto exemplární tresty, které ve spojitosti s posledními výkony rozhodčích vynesla a které zde v minulosti neměly žádnou podobnou intenzitu a rozsah," argumentuje předseda asociace a slibuje, že svůj čas a energii chce v následujících dnech věnovat další pečlivé analýze současného stavu komise rozhodčích a také snaze o maximální podporu systému VAR ze strany FAČR. Tak, aby systém fungoval na všech zápasech ligového kola.

Otevřenou výzvu chce Malík projednat na pondělním zasedání výkonného výboru asociace, které proběhne v Olomouci.

Reklama

Související témata: