Hlavní obsah

Krach zažehnán. Klub pokračuje v české nejvyšší fotbalové soutěži

SFC Opava, kterému letos hrozil krach, bude pokračovat v nejvyšší fotbalové soutěži. Rozhodli o tom opavští zastupitelé. Schválili i finanční plán.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Opavy se radují z vítězství. Ilustrační snímek.

Článek

Finanční plán pro příští ročník počítá s výnosy ve výši 52,95 milionu korun a náklady ve výši 52,94 milionu. Dotace města by měly činit 15,75 milionu. Další čtyři miliony korun by klubu měl poskytnout například Moravskoslezský kraj a milion má získat například od Fotbalové asociace České republiky. Zbytek výnosů budou tvořit mimo jiné tržby z prodeje hráčů, zboží či služeb nebo třeba prodej reklamních a televizních práv.

Právě podoba finančního plánu na zastupitelstvu vyvolala značnou diskusi. Opoziční zastupitelé nejčastěji poukazovali na to, že není dostatečně vydělena podpora profesionálního fotbalu mužů od podpory mládeže a požadovali po vedení města záruky, že se prostřednictvím peněz na mládež nebudou financovat profesionálové. Na první ligu by z celkové částky představeného rozpočtu mělo směřovat zhruba 39 milionů korun.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Tomáš Smola a Václav Juřena z Opavy, Antonín Fantiš z Příbrami, Jan Žídek a Dominik Simerský z Opavy, Matěj Polidar a Marek Kodr z Příbrami.

Zastupitelé kritizovali také to, že u některých položek finančního plánu není záruka, že se je podaří naplnit přesně v takové výši, v jaké byly stanoveny. Jednalo se například o výnosy ze vstupného či prodeje hráčů. Opoziční zastupitel Jan Zelinka (ODS) upozornil například na to, že nejsou zcela dotaženy všechny sponzorské smlouvy a i u návštěvnosti a s ní spojeným výnosem ze vstupného jde jen o předpoklad.

Podle něj tak může hrozit, že stávající vyrovnaný rozpočet nakonec fakticky vyrovnaný nebude. "Může se stát, že budou nepříznivé klimatické podmínky a bude se vytápět tráva. Nikde tady tyto provozní náklady nejsou," uvedl Zelinka. Další opoziční zastupitel Jan Stanjura (ODS) během diskuse poukazoval také na to, zda je nezbytně nutné, aby se klub za každou cenu snažil udržet v nejvyšší fotbalové soutěži.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Opavy se radují z gólu.

Navzdory výhradám zastupitelé nakonec materiál a setrvání klubu v první lize podpořili; pro bylo 31 zastupitelů, proti nikdo, čtyři zastupitelé se zdrželi a tři nehlasovali. Kdyby tak neučinili, mohl klub skončit až v amatérské soutěži.

Podle primátora Tomáše Navrátila (ANO) je cílem města, aby klub navržený finanční plán dodržel. "Chci vás ubezpečit, že tady nejdeme s vizí toho, že si chceme dneska schválit nějakou část a někde v hlavě máme schováno, že budeme potřebovat dalších deset milionů," uvedl Navrátil. Novinářům řekl, že finanční plán je nastaven tak, aby klub mohl "hrát na úrovni", a nyní je cílem hledat další partnery.

Opava se už letos v únoru rozhodla, že klub podpoří mimořádným finančním příspěvkem 24 milionů korun. Chtěla tak zabránit špatné ekonomické situaci, poté co se při kontrole ukázalo, že klub je těsně před krachem.

SFC Opava coby nováček nejvyšší soutěže obsadil v minulé sezoně třinácté místo po základní části a v nadstavbové skupině o udržení si ještě o jednu pozici polepšil. Prvoligovou příslušnost uhájil s tříbodovým náskokem na příčky znamenající účast v baráži.

Reklama

Související témata: