Hlavní obsah

Ze 4. ligy až do Slavie! Doufám, že fanoušci budou mít rádi mou hru, říká brazilský talent

Praha

Nová posila fotbalové Slavie, Brazilec Joao Felipe Estevam Aguiar, prožívá opravdu raketový vzestup své kariéry. Teprve v červnu tohoto roku přišel na hostování do Palmeiras z 90 kilometrů vzdáleného Ituano FC, klubu ze Serie D, brazilské čtvrté nejvyšší soutěže, kde navíc donedávna nastupoval v mládežnických týmech. V červenci zazářil na pražském CEE Cupu, kde si jej všimli skauti Slavie a v září už pózoval v sešívaném dresu na trávníku vršovického Edenu. „Vždy jsem chtěl hrát za velký klub v Evropě. Mám rád nové výzvy,“ říká 18letý křídelník.

Foto: Dominik Hejbal, Sport.cz

Joao Felipe v hale na Letišti Václava Havla.

Článek

Když vycházel do haly terminálu 2 na ruzyňském letišti, neskrýval dobrou náladu. Pro přestup na starý kontinent využil podle svých slov hned první příležitost, která se mu naskytla. „Jednal jsem jen se Slavií, ale když mě oslovila s nabídkou smlouvy, byl jsem velmi šťastný a chtěl přestoupit," prozrazuje posila sešívaných.

Přitom Palmeiras, z jejichž juniorky přichází, rozhodně nejsou malým chudým klubem. Někdejší zaměstnavatelé Rivalda, Roberta Carlose, Cafúa nebo Gabriela Jesuse disponují dvěma luxusními tréninkovými centry a v roce 2014 otevřeli krásný stadion pro 43 tisíc diváků. Hodnota klubu ze Sao Paula podle různých žebříčků vychází zhruba na půl miliardy dolarů (přes 11 miliard korun), hodnotnější z celé Ameriky už jsou jen městští rivalové Corinthians.

Foto: Dominik Hejbal, Sport.cz

Usměvavý Joao Felipe po příletu do Prahy.

Rezervní tým Palmeiras je mezi skauty evropských klubů pozorně sledován, scházejí se v něm totiž talenti z celé 200milionové země i nadaní cizinci. V právě končícím přestupovém období zde našlo posilu Lipsko, které získalo levého beka Luana Candida. Jeho spoluhráč, stoper Vitao, pro změnu zamířil do Šachtaru Doněck. Ani jeden ze zmíněné dvojice se nestihl prosadit do prvního mužstva úřadujícího brazilského mistra a čtvrtfinalisty Poháru osvoboditelů.

A evropskou cestu před snahou o prosazení v A-týmu zvolil také Joao Felipe. „Chci se stát součástí historie klubu, odehrát tady dobré zápasy a doufám, že fanoušci budou mít rádi mou hru," neskrývá velké ambice rychlonohý fotbalista.

Výhodou pro něj je, že přichází do poměrně známého prostředí. V české metropoli byl naposledy před pěti týdny, když s Palmeiras vyhrál CEE Cup. „Praha se mi moc líbí, je to velmi krásné město," pochvaluje si. Zapracovat však musí na své jazykové vybavenosti, aktuálně totiž hovoří jen portugalsky. „Budu se učit, ale momentálně mám problémy i s angličtinou," přiznává Joao Felipe.

Reklama

Související témata: