Hlavní obsah

Bohemians 1905 - Ostrava 0:2Bohemians při návratu do ligy prohráli s Ostravou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Svěrkoš 0 : 1
86. Magera 0 : 2

PRAHA

Fotbalisté Bohemians 1905 se po více než čtyřech letech vrátili do nejvyšší české soutěže. Návrat Klokanům pokazil v neděli Baník, který v rekonstruovaném Dolíčku vyhrál 2:0. Vítězný gól vstřelila už v 14. minutě letní posila Baníku Svěrkoš, v závěru zvyšoval Magera. Domácí byli po většinu utkání v ofenzívě neškodní, hosté vedení bez problémů kontrolovali.

Článek

Poslední prvoligový duel v Dolíčku skončil skandálem, když domácí fanoušek inzultoval při derby se Spartou pomezního rozhodčího a zápas byl předčasně ukončen. Po více jak 50 měsících přihlížel návratu Bohemky do nejvyšší soutěže zaplněný a zrekonstruovaný stadión, přibližně pětistovku hostujících fanoušků doprovázel kordón policejních těžkooděnců. Přes přísná bezpečnostní opatření naházeli hostující příznivci při nástupu celků na trávník světlice, které společně se slavnostními konfetami pokryly část hřiště.

První střelu zápasu si připsal v 7. minutě domácí Hašek, jeho pokus mířil těsně vedle. Oba celky na úvod sezóny předváděly bojovnost. Baník zahrozil v 9. minutě, po rychlé akci Rajtoral potáhl míč a z rohu pokutového území těsně minul branku Sňozíka. Ostravané šokovali Dolíček ve 14. minutě. Domácí obránce při odkopu nastřelil soupeře, míče se zmocnil Václav Svěrkoš a střelou mezi nohama Sňozíka otevřel skóre.

Zvýšit mohl Magera. Sňozík neudržel ránu Lukeše, ostravský útočník ale jen trefil vyběhlého domácího brankáře. Gólman Ostravy Vašek si připsal první vážný zákrok až po půlhodině hry, střelu Slezáka z úhlu vyrazil na roh. V poločase diváky pobavil penaltový souboj náhradního gólmana Baníku Bernadyho s domácím maskotem a i v něm měl navrch sedmatřicetiletý Bernady.

Baník kontroloval vývoj

I po přestávce měli hru většinou pod kontrolou hosté, Klokani nebyli schopni rychle přejít do protiútoku a zformovaná defenzíva Baníku všechny pokusy domácích zlikvidovala. Naopak mohl zvýšit Svěrkoš, z dobré pozice jen orazítkoval břevno domácí branky. Na brankové čáře vyrazil střelu Mišinského Šmarda.

Zaplněné ochozy hnaly domácí do útoku, Klokanům se ale z několika příležitostí nepodařilo vstřelit vyrovnávací gól. Naopak v 87. minutě bylo definitivně rozhodnuto. Po rohovém kopu vyrazil Sňozík hlavičku Rajtorala k Lukáši Magerovi a ten upravil na konečných 2:0 pro Ostravu.

Prvoligový fotbal se na Bohemku vrátil, na vítězství si Klokani musejí počkat. Úvodní utkání nové sezóny zvládl Baník, Ostravané si z Dolíčku odvezli výhru 2:0. Bohemians hrají ve 2. kole příští pondělí v Liberci, Ostrava hostí v sobotu Most.

Bohemians 1905 - FC Baník Ostrava 0:2 (0:1)
Branka: 14. Svěrkoš, 87. Magera. Rozhodčí: Jílek - Košec, Jiřík. ŽK: 1:3. Diváci: 6710 (vyprodáno).
Bohemians 1905: Sňozík - Marek, Rada, Lukáš, Šmarda - Kunášek, Slezák, Hašek, Rychlík (63. Kotyza) - Bartek (72. Škoda), Bálek. Trenér: Hradecký.
Ostrava: Vašek - Řezník, Cigánek, Bystroň, Čoupek - Rajtoral (89. Varadi), Metelka, Lukeš, Mišinský (77. Tesařík) - Svěrkoš (68. Zeher), Magera. Trenér: Večeřa.

Reklama

Související témata: