Hlavní obsah

Hon na Jarolíma! Vrba s Radou klepou na bránu elitního klubu

Praha

Českou fotbalovou ligou prošly takřka na dvě stovky trenérů, ale pouze tři z nich pokořili magickou hranici 150 vyhraných zápasů. V nadcházejícím kole se k trojici Karel Jarolím, Zdeněk Ščasný, Petr Uličný můžou přiřadit hned dva další! Plzeňský kouč Pavel Vrba a trenér Jablonce Petr Rada.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Přátelské setkání dvou bývalých trenérů české reprezentace - Pavel Vrba (vlevo) a Petr Rada.

Článek

„Pokud se dostanu k těmto trenérům, budu za to rád. Na druhou stranu je to vždy zásluha hráčů," říká Rada, který jubilejní triumf může slavit v případě pondělního vítězství Jablonce na Slovácku. Vrba oslaví vstup mezi muže se 150 vítěznými zápasy v případě, že o den dříve vyloupí s Viktorií Karvinou.

„Vážím si úplně každé výhry. Nicméně jsou zápasy, které vás posouvají k úspěchům, k titulům. Bylo jedno, jestli jsem je zažil v roli asistenta pana Komňackého v Baníku nebo v Plzni," podotýká Vrba. Žebříčku úspěšných vévodí Jarolím se 158 výhrami, ale bývalí reprezentační trenéři svého kolegu mocně dotahují. Teoreticky ho mohou předběhnout už na jaře.

Jestliže bychom brali v potaz rychlost, s jakou kouči triumfy sbírali, nejméně pokusů na 149 výher potřeboval Vrba (243). Rada o 117 zápasů více (viz tabulka) „Pokud trénujete top mužstva s top ambicemi, vítězství naskakují rychleji, než kdybych vedl například Hradec Králové nebo Brno. Měl jsem to štěstí, že jsem u týmu, který má nejvyšší ambice," uvědomuje si jeden z hlavních strůjců zlaté éry Viktorie.

První ligovou výhru slavil Vrba jako kouč Ostravy na jaře 2003. „Dostal jsem příležitost za pana Hadamczika v Baníku na posledních pět kol, na Bazalech jsme porazili Blšany tři jedna. Na toto období rád vzpomínám," vrací se o šestnáct let zpátky Vrba, jenž 147 ze 149 triumfů docílil s Plzní. To Petr Rada svou řadu rozšiřoval trpělivě od jara 1998 v celkem sedmi různých klubech.

„Takový počet mě těší. Obzvlášť, když vezmu, v jakých klubech jsem působil. Neříkám, že byly špatné, byl jsem v nich moc rád. Ale přeci jen Sparta, Slavie, a za poslední roky i Plzeň, patří ke špičce, výhry tam přicházejí rychleji," uvádí kouč Jablonce. I on sice vedl pražská S, jenže v případě Sparty jen jako jarní dočasný záskok, u sešívaných zase působil v době jejich živoření mezi elitou. Seděl i na lavičce Viktorie, ta však v sezoně 2001-2002 byla ve druhé lize.

Věří si dokonce na pokoření magické, dvousetzápasové hranice? „Záleží na tom, jestli budete v kurzu. Do popředí se derou mladí, kteří dostávají hodně příležitostí, což je zákonité. Dnes je trenérů s profi-licencí strašně moc a každý chce trénovat. Pokud vydržíte dvě sezony, klobouk dolů. Ale pevně věřím, že to ještě nekončí," uzavírá s úsměvem Rada.

TRENÉŘI PODLE POČTU VÝHER V PRVNÍ LIZE
(v závorce celkový počet zápasů a procentuální bilance)
Karel Jarolím 158 (328; 48 %)
Zdeněk Ščasný 154 (345; 45 %)
Petr Uličný 152 (416; 37 %)
Pavel Vrba 149 (243; 61 %)
Petr Rada 149 (360; 41 %)
Vítězslav Lavička 136 (238; 57 %)
Jiří Kotrba 133 (337; 39 %)
Pavel Tobiáš 133 (406; 33 %)
Karel Večeřa 127 (342; 37 %)
František Cipro 121 (270; 45 %)
(Zdroj: ČTK)

Reklama