Hlavní obsah

Slavia - Sparta 3:3Kanonýr Koller přidal ke gólu v Brazílii i premiérovou trefu v Silvestrovském derby

Aktualizováno

„Loni si mi zdálo to hřiště nějaké menší,“ vydýchával ještě pár minut po závěrečném hvizdu David Lafata tradiční Silvestrovské derby internacionálů pražských „S“ v Edenu. Nebyl sám, každý rok je na aktérech fotbalového klání znát, to se ví. „Však také zvažuji, zda bych příště už neměl jít raději hrát za veterány,“ přidával se druhý z letenských snajprů Jan Koller, kterého Sparta zlákala k premiérovému startu, aby měla v končícím roce nad svým slávistickým rivalem také jednou navrch. Tedy alespoň v klání internacionálů.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jak Koller si v dresu Sparty poprvé vyzkoušel Silvstrovské derby.

Článek
Fotogalerie

Neměla, ani vyhlášení snajpři Koller s Lafatou jí tentokrát k vítězství nepomohli. „No jo, ono je to těžké a pro mě i fyzicky náročné, když tady nastupují kluci, kteří ještě hrají, nebo ještě před nedávnem hráli profesionální soutěže," přiznával po remíze 3:3 historicky nejlepší střelec české fotbalové reprezentace Jan Koller, že rivalské klání na umělé trávě v Edenu nebylo zdaleka takovou selankou, jak si před zápasem představoval.

„V závěru bylo skutečně až příliš vyhecované. I díky mně," činil dlouhán Dino pokání, protože Spartu chtěl dovést k vítězství za každou cenu, aby navázala na triumfy z předchozích dvou let.

Všechno ale bylo marné. Když v samém závěru neproměnil Lafata penaltu a Kollerova snaha dopravit míč vyražený brankářem Winterem do sítě také nevyšla, skončilo derby popáté v čtyřiatřicetileté historii nerozhodně.

„Stane se," nijak nehořekoval Lafata nad neproměněným pokutovým kopem a připomněl, že doma v Olešníku mu to pořád pálí. „Na podzim jsem stihl v jihočeském přeboru šest zápasů a dal šest gólů, takže bilance docela dobrá, ne?!"

Koller se svými góly v dresu rodné Smetanovy Lhoty nijak nechlubil, zato o nejčerstvější trefě, kterou pokořil mnichovský Bayern se samozřejmě zmínil.

„Začal jsem hrát za internacionály Dortmundu a poznávám s nimi země, které jsem ještě nikdy nenavštívil. Japonsko, Hongkong, kde jsme si zahráli s Liverpoolem, teď v prosinci i Brazílii. Startovali jsme totiž na turnaji v Sao Paulu. Nejdřív jsme sice prohráli s Barcelonou 0:2, ale v utkání o třetí místo jsme porazili Bayern 3:2 a já dával jednu branku. Docela zážitek zahrát si zase před čtyřiceti tisíci diváky a v Brazílii k tomu," netajil, že hlavně fotbal mu dělal v končícím roce radost.

„V osobním životě už to bylo horší. A hlavně smutnější... Zemřela mi máma, potkaly mě i rodinné trable, takže bych už raději vykročil do roku 2020," narážel mezi řečí i na rozvod, který už má za sebou.

Na hřišti v Edenu mu to však přes všechny povzdechy a stesky šlo. „Udržuju se. Hraju hokej, tenis, předevčírem jsem si byl za starou gardu Dortmundu zahrát na halovém turnaji v Drážďanech. Navíc tady v Edenu bylo znát, že mám kolem sebe samé dobré spoluhráče, s nimiž jsem si na umělce rozuměl," bral Koller s povděkem, že na rozdíl od ligových klání uhájila Sparta v klání internacionálů letenskou čest a se Slavií neprohrála.

„A já jí byl snad alespoň trochu platný a vstřeleným gólem pomohl k remíze," pochvaloval si po debutu v Silvestrovském derby

34. Silvestrovské fotbalové derby internacionálů - hráči nad 35 let (2x25 min., bilance po utkání 21-5-8):
Slavia Praha - Sparta Praha 3:3 (2:2)
Branky: 1. Tomáš Pešír, 16. Mario Lička, 27. Rudolf Skácel z pen. - 10. Václav Koloušek, 22. Jan Koller, 29. David Lafata z pen.
Sestavy:
Slavia: Václav Winter - Jiří Bílek, Radek Dosoudil, Lukáš Došek, Tomáš Hrdlička, Martin Hyský, Marek Jarolím, David Kalivoda, Mario Lička, Martin Müller, Tomáš Pešír, Rudolf Skácel, Ivo Ulich.
Sparta: David Bičík - Tomáš Čížek, Lukáš Hartig, Tomáš Hübschman, Jan Koller, Václav Koloušek, Štěpán Kučera, David Lafata, Jiří Novotný, Luděk Stracený, Vlastimil Vidlička, Lukáš Zelenka.
17. Silvestrovské fotbalové derby veteránů - hráči nad 45 let (2x20 min., bilance po utkání 6-8-3):
Slavia Praha - Sparta Praha 1:5 (0:2)
Branky: 35. Roman Janoušek - 8. Vratislav Lokvenc, 14. Jiří Novotný, 30. Václav Budka z pen., 33. Marek Kincl, 39. Michal Horňák.
Sestavy:
Slavia: Petr Bureš - Tomáš Hunal, Roman Janoušek, Jiří Jeslínek, Jaromír Jindráček, Luboš Kozel, Pavel Kuka, Rostislav Macháček, Pavel Medynský, Pavel Řehák, Jaroslav Šilhavý, František Veselý, Luboš Zákostelský.
Sparta: Jaromír Blažek - Aleš Bažant, Václav Budka, Miroslav Denk, Michal Horňák, Josef Jarolím, Marek Kincl, Václav Kotal, Vratislav Lokvenc, Richard Margolius, Jiří Novotný, Petr Vrabec.

Reklama

Související témata: