Hlavní obsah

Legendy před derby vzpomínaly na nejlepší zápasy

PRAHA

Především na výjimečnou atmosféru vzpomínají před pondělním derby bývalé hvězdy Sparty a Slavie. I nadcházející 152. ligové derby bude vyprodané, přesto návštěva z roku 1965, kdy na Strahov přišlo přes 50 tisíc diváků, nebude překonána. „Na ten zápas vzpomínám i po čtyřiceti letech. Nevyhráli jsme, Sparta náhodným gólem v závěru vyrovnala na 2:2,“ řekl legendární útočník Slavie František Veselý.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Jozef Chovanec na tiskové konferenci Sparty

Článek

Veselý ve zmiňovaném zápase vstřelil dokonce gól, spokojený může být i se současným umístěním svých následovníků. Slavia vedla před startem 9. kola prvoligovou tabulku. „Pochopitelně jsem se sezónou spokojený. Jsme úplně nahoře a budeme se snažit, abychom tam zůstali,“ věří v úspěšný ročník bývalý kanonýr.

Na bouřlivou diváckou kulisu se těší i prezident Sparty Jozef Chovanec. „Těším se, až naplníme stadión.“ I Chovanec zažil nespočet derby, nejraději vzpomíná na svojí premiéru. „Nejvíc mě dostalo první derby, byl to jeden z mých prvních ligových startů. Podařilo se mi dokonce vstřelit branku, což ale vědí jen staří pamětníci. Atmosféra byla nádherná,“ zavzpomínala sparťanská ikona.

Historicky nejlepším střelcem Sparty v derby v nejvyšší české soutěži je Horst Siegl (společně s Vratislavem Lokvencem vstřelil pět gólů), který je nyní asistentem trenéra letenského celku. V pondělí ale bude na lavičce chybět, po vypjatém závěru utkání v Teplicích dostal čtyřzápasový distanc. „První zápas jsem byl na tribuně s Boleslaví. Snad si vyberu správné a vítězné místo. Mrzí mě, že nebudu moct být na lavičce, bude to krutý,“ připustil Siegl.

Osmatřicetiletý rodák z Ostrova hrál ve dvanácti derby, nejraději vzpomíná na to z dubna 1994. „Vyhráli jsme na Strahově 4:1, přestože jsme prohrávali. Prezident mi nahrál na dva góly, já dal tři,“ připomněl Siegl. Slavia vedla po gólu Bejbla, sparťanský kanonýr nejprve v 17. minutě zužitkoval centr Chovance, pak ve 32. minutě přidal druhý gól a hattrick završil v 55. minutě úspěšnou hlavičkou po dalším pasu současného prezidenta Sparty. Debakl sešívaných završil v závěru střídající Kostelník.

Naopak trenér Slavie Karel Jarolím nejvíce vzpomíná na derby, v němž jeho svěřenci před dvěma lety na Strahově rozstříleli Spartu také 4:1. „Na tohle derby si určitě vzpomenu jako první,“ řekl Jarolím. Bývalý tvůrce hry sešívaných nastoupil i proti svému sparťanskému protějšku Bílkovi. „Když jsem se vracel z Francie za éry pana Korbela, tak se nám podařilo na Spartě vyhrát,“ připomněl Jarolím vítězství z roku 1991, které zařídil gólem z trestného kopu. „To jsem ani nechtěl říct,“ řekl skromně slávistický kouč. Bílek naopak připomněl derby z roku 1988, v němž Sparta smetla Slavii 5:0. „To byl nádherný pocit. Slavia tenkrát hrála s Kubíkem i Knoflíčkem.“

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 77. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 73. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  4 : 2 Sparta - Ostrava 4 : 2 78. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice