Hlavní obsah

Ať to lítá aneb Tahle Plzeň má Guľe!

Robert Neumann, EsteponaSport.czPrávo

Jeden, dva doteky a míč od nohy. Ať to lítá! Žijeme, žijeme! Ostrý hlas slovenského kouče Adriana Guľy létá sportovním areálem ve španělské Esteponě. Viktoriáni na trávníku jezdí jako pily, švédské Örebro v přípravě nestíhá. Pod novým trenérem chytli drajv, kontrast oproti konci podzimu bije do očí. Čím a jak mění Guľa českého vicemistra?

Trenér fotbalové Plzně Adrian Guľa při tréninku ve španělské Esteponě.Video: O2 TV Sport

 
Článek

Na prvním setkání zkraje ledna vyložil týmu karty na stůl: Kdo se nepřizpůsobí mojí filosofii, má smůlu. Ať je to Petr nebo Pavel. A nasadil náročné noty. Intenzita je v současné Viktorii jedním z nejpoužívanějších termínů.

Guľův styl očividně zabírá. Míč létá při zápase z nohy na nohu, v případě ztráty následuje maximální snaha o jeho získání. Dva tři nejbližší hráči okamžitě atakují soupeře s balonem. Prvoligový švédský celek přehrávají. Tempo je vysoké, jedinci s tréninkovým mankem, nebo ti, co v přemíře snahy běhají leckdy zbytečně, ve dvacáté minutě lapají po dechu. A v předklonu se drží za boky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Faul! Tomáš Chorý se kácí k zemi...

„Čoro, třicátá minuta a ty máš jazyk jako kravatu. Několikrát jsi sprintoval zbytečně," říká Guľa útočníkovi Tomáši Chorému. „Kopi, někdy chrápeš, v situacích jsi pozdě. Musíš být pořád v zápase," upozorňuje zase záložníka Jana Kopice.

Z Guľy prýští energie, svěřence jí nakazil. I díky volbě správných motivačních vět je získal na svoji stranu. Stejný scénář probíhá i na trénincích. Před každým tréninkem v rámci soustředění míří hráči do posilovny, kde si je bere na protažení jeden z asistentů. Teprve pak se přemístí na hřiště. Mnozí s GPS vestami.

Tato technologie sleduje tepovou frekvenci, zaznamenává běžecká data z pohledu objemu, ale především v jaké intenzitě dotyčný hráč běhal. „A také počítá, kolikrát kdo akceleroval nebo brzdil. Snažíme se v maximální míře brát v potaz, že každý post má svoje specifika," podotýká Guľa.

Poblíž šestnáctky má na stavivu připevněný display, kde může údaje z GPS vest průběžně kontrolovat. Na tyto záležitosti má k ruce videoanalytika Ladislava Kubalíka. Ten z kamery, umístěné na několikametrové teleskopické tyči, natáčí tréninky i zápasy. Zařízení nebylo levné, klub do něj investoval zhruba 300 tisíc korun.

„Laco je špičkový odborník. Dostávám od něj už odfiltrovaný výstup. Klukům sestříhá podstatné sekvence a odešle je na společný server. Kdo z nich se chce podívat, podívá se. Zjistí, jak se může zlepšovat. Nejdůležitější výstupy můžou konzultovat se mnou. Ale chci maximálně zapojovat asistenty. Když podávají informace hráčům oni, jako bych jim je dával já. Nemůžu být všude," uvádí Guľa, který je obklopen celkem pěti asistenty.

Kromě videoanalytika je součástí plzeňského realizačního týmu kondiční trenér Martin Kojnok, dva klasičtí asistenti Marek Bakoš s Mariánem Zimenem a kouč brankářů Matúš Kozáčik. Viktoria má pod nimi drajv. Přenese si ho i do jara?

Reklama

Související témata: