Hlavní obsah

V Sigmě chci oživit své jméno a znovu nastartovat kariéru, říká útočník Juliš

Olomouc

Jedinou posilu pro jarní část sezony získali zatím fotbalisté olomoucké Sigmy. Stal se jí vytoužený útočník, pětadvacetiletý Lukáš Juliš ze Sparty Praha. Na Hané bude hostovat do konce aktuálního ligového ročníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Juliš posílil Olomouc

Článek

Jak se vaše půlroční hostování v Sigmě zrodilo?

Byla to pro mě jasná varianta. I trenér Sparty Václav Jílek mi to doporučil s tím, že by to pro mě bylo nejlepší, takže jsem ani nepřemýšlel o něčem jiném. Jsem rád, že jsem tady.

Co vám ještě Václav Jílek o Olomouci říkal?

Všechno, kluci výborní, podnebí dobré... Hlavně by mi to prý mělo fotbalově vyhovovat.

Byla ve hře i možnost, že byste ve Spartě zůstal?

Ano. Nevyháněli mě. Na rovinu mi ale řekli, že bych byl až třetí útočník. Kozák s Tettehem by měli přednost a já bych mohl čekat, že se některý z nich zraní, nebo že budou hrát špatně. V mé pozici, kdy jsem ligu dlouho nehrál a jsem konečně zdravý, je Olomouc pro mě ideální.

Zranění vás v minulosti hodně brzdila. Nejvíce asi zlomené chodilo, když jste byl v pražských Bohemians...

Je to tak. Byl jsem rok mimo a zavánělo to průšvihem. Třikrát se mi zranění obnovilo. Cítil jsem pořád bolest, jako bych měl uvnitř střep. Trénoval jsem individuálně, pak s týmem, při maximální zátěži mi v tom zase píchlo a zjistilo se, že tam mám třímilimetrový úlomek, který se musí vyndat. V Čechách to neuměli. Říkali, že ten zákrok je extrémně rizikový, neboť je tam hodně nervů. V Belgii se toho naštěstí nebáli. Tam se operace povedla. Rehabilitace pak ale trvala čtyři měsíce. Vrátil jsem se do Sparty a půl roku jsem se v béčku rozehrával.

Jak jste nepřízeň osudu vstřebával?

Bylo to náročné na hlavu. Hodně přemýšlíte. Naštěstí se mi narodila holčička a ta mě postavila na nohy. Když jsem měl zlomené to chodidlo, byl jsem prakticky celý rok s ní. Bral jsem to prostě tak, že teď jsem otec a pak se vrátím k fotbalu.

S čím jste vlastně do Olomouce přišel?

Chtěl bych odehrát co možná nejvíce minut, dát nějaké góly a být prospěšný týmu, aby nás to tady všechny bavilo. Rád bych prostě tady oživil své jméno, znovu nastartoval kariéru a dostal se tam, kde jsem byl před třemi roky.

Prý jste ve Spartě prodloužil smlouvu?

Ještě jsem nic nepodepsal, ale udělám to v nejbližších dnech.

Zájem Sparty je pro vás asi dobrý signál. Svědčí o tom, že s vámi počítá?

Se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým máme výborný vztah. On doufám ví, že jsem dobrý fotbalista, a tak tam třeba ještě někdy hrát budu. Nechci ale říkat, že jsem se přišel sem rozehrát. Prostě, jak už jsem řekl, chci oživit své jméno a jestli pak budu ve Spartě, někde jinde nebo zůstanu tady, se uvidí.

Co spoluhráči v Sigmě, znáte je?

Prakticky vůbec. Jen Honzu Štěrbu, se kterým jsem hrával v nároďáku. A také Chorého a Ševčíka, ale ti už tady nejsou. Jo, a ještě Davida Housku. Není to však tak, že bychom si volali. Honza mi ale říkal, že se bát nemusím.

Bavil jste se už s trenérem Sigmy Radoslavem Látalem o tom, co od vás očekává?

Ne. To teprve přijde. Hovořili jsme zatím jen o tom, jak na tom jsem, jakou mám kondici.

V Sigmě budete nosit dres s číslem 39. Proč zrovna ten?

Malá se narodila 3.9., to rozhodlo. Ve Spartě jsem měl třicítku. Tu však má tady gólman Buchta, a tak jsem se do toho pouštět nechtěl. K dispozici byla ještě čtyřka. To bych byl jako Pavel Nedvěd, ale ne, ne, ne.

Reklama

Související témata: