Hlavní obsah

Plzeň - Žižkov 3:2Na úvod ligy přehrála plzeňská Viktoria žižkovskou, padlo pět branek

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. Horváth (penalta) 1 : 0
35. Limberský 2 : 0
62. Vozábal 2 : 1
85. Hušbauer (vlastní) 3 : 1
90. Naumov 3 : 2

Milan VlčekSport.cz

V úvodním utkání nové sezóny fotbalové ligy uspěla ve Štruncových sadech domácí Viktoria Plzeň proti žižkovské Viktorce v poměru 3:2. Za domácí otevřela skóre letní posila ze Sparty kapitán Pavel Horváh, do šatny přidal gól na 2:0 Limberský. O zdramatizovaní utkání se postarali sami domácí, když nevyužili brejk ve třech hráčích a umožnili Vozábalovi snížit na 1:2. Na 3:1 chvíli před koncem pro domácí zvýšil vlastní brankou Hušbauer. Na konečných 3:2 v nastavení snížil Naumov.

Článek

Již v 6. minutě o sobě dali vědět domácí letní posily Pavel Horváth a Jan Rezek. První jmenovaný si jistě ve středu hřiště zpracoval míč a před pokutovým územím našel právě osamoceného bývalého forvarda vršovických Bohemians 1905 Rezka. Tomu ovšem při zpracování míč utekl. Diváci viděli znovu exsparťana Horvátha v akci o šest minut později, kapitán domácích při zakončení v blízkosti malého vápna ovšem příliš razantní nebyl.

Domácí byli i nadále aktivnější, hra která bavila diváky ovšem ke gólu stále nevedla. Ve 27. minutě posílal Limberský do vápna po zemi přihrávku na Rezka, ten byl sražen Šťastným, za což žižkovský pravý bek viděl žlutou kartu a kopala se penalta. K té se při své premiéře postavil Horváth a střelou k pravé tyči Hruškovy branky se nelíbil.

Ve 36. minutě propukl plzeňský stadión v jásot podruhé. Limberský se ve vápně žižkovské Viktorie bravurně propletl a střelou do pravého dolního rohu nedal hostujícím gólmanovi šanci. V nastavení první půle se po Horváthově úniku dostal k ohrožení branky soupeře aktivní Petržela. Namísto střeli volil ale zpracovaní a šanci zahodil.

„Nechtěli jsme zklamat očekávání. I vysoká návštěva potvrdila, že bylo veliké. Myslím si, že to bylo pro diváky dobré utkání. Od začátku zápasu jsem věřil, že vyhrajeme,“ řekl po utkání první úspěšný střelec Pavel Horváth.

Plzeňští i přes drama slavili zisk tří bodů 

Hned na úvod druhé půle mohl na rozdíl tří branek zvýšit Petržela, jeho střela po průniku po pravé straně ovšem mířila jen těsně vedle pravé žižkovské tyče. Když se neujala ani Rezkova střela levačkou zpoza velkého vápna v 55. minutě, zůstalo skóre nezměněné. Bylo tomu tak i v 60. minutě, kdy do úniku prchali tři domácí hráči, Rezek nakonec míč do sítě dopravil, nešťastně pro plzeňské z ofsajdového postavení.

Nedáš dostaneš se osvědčilo vzápětí v 63. minutě, kdy se po přihrávce po zemi za obranu dostal před Poštulku do té doby nevýrazný Vozábal. Ten se střelou po zemi tváři v tvář plzeňskému gólmanovi nemýlil a snížil na 1:2. Vyrovnání odvrátil o pět minut později exsparťanský gólman, když tvrdou Procházkovi ránu na několikrát zkrotil.

„Věděli jsme o útočné síle plzeňských hráčů, chtěli jsme zamezit finálním přihrávkám Horvátha a Trappa. Byli jsme ovšem málo agresivní, v útoku jsme neudrželi balón. V první půli jsme hráli pod své možnosti. Soupeř vyhrál zaslouženě. Co je pozitivní, že se mé mužstvo po nevydařené první půli zvedlo,“ řekl na pozápasové tiskové konferenci kouč žižkovského celku Stanislav Griga.

V poslední fázi zápasu se domácí hráči dostávali před Hruškovu branku čím dál častěji. Jeden nezdar v zakončení ovšem střídal další. Až v 88. minutě si přízemní centr z pravé strany srazil do vlastní branky střídající Hušbauer a stanovil tak skóre na 3:1 pro domácí. Na konečných 3:2 snížil už v nastavení hlavou po centru z levé strany Naumov.

„Na to, že bylo takové vedro, mělo tempo hry velmi dobrou úroveň. I když se jednalo o první kolo, mohli diváci vidět velmi pohledný fotbal,“ těšilo po zápase domácího trenéra Jaroslava Šilhavého. „Bylo chybou, že jsme neproměňovali naše šance. Bohužel se nám zranil Hochmeister, který má pravděpodobně natržený sval,“ dodal plzeňský kouč.

FC Vikoria Plzeň - FK Viktoria Žižkov 3:2 (2:0)
Branky: 27. Horváth, 36. Limberský 87. Hušbauer (vlastní) - 63. Vozábal, 90+2 Naumov. ŽK: Rada - Šťastný. Rozhodčí: Jech, Pospíšil, Urban. Diváci: 7128.
Viktoria Plzeň: Poštulka - Limberský, Hochmeister (46. Navrátil), Rada, Smola - Petržela (88. Malcharek), Horváth, Trapp, Lecjaks (82. Jiráček) - Tatanashvilli, Rezek.
Viktoria Žižkov: Hruška - Šťastný, Labant, Gabriel, Čermák - Stracený (78. Hušbauer), Procházka, Vozábal, Koukal - Demjan (46. Naumov), Kalod (73. Švancara).

Reklama