Hlavní obsah

Ostravský Svěrkoš zaplatí za napadení Rosy 80 tisíc korun

PRAHA

Pokutu osmdesát tisíc korun zaplatí ostravský fotbalista Václav Svěrkoš za napadení teplického obránce Antonína Rosy. Károlyiho disciplinární komise potrestala hráče Baníku za incident po utkání šestého kola na severu Čech, v němž domácí vyhráli 1:0, přesně v duchu prognózy Sport.cz jen finančním trestem a k zastavení činnosti nesáhla.

Článek

Disciplinární komise se případem zabývala na základě popisu celé události teplickým kapitánem Michalem Doležalem, jenž do zápisu o utkání uvedl, že Svěrkoš po závěrečném hvizdu udeřil teplického Rosu. Rozhodčí ani delegát situaci nezaznamenali.

Svěrkoš: Neublížil jsem mu!

„Nijak jsem Rosovi neublížil,“ prohlásil pevným hlasem ostravský útočník Václav Svěrkoš, ještě než disciplinární tribunál vedený Alexandrem Károlyim vynesl rozsudek.

Co se vlastně po zápase v Teplicích stalo? Při podávání rukou ve středovém kruhu došlo k incidentu Svěrkoše s domácím zadákem. Verze obou při výpovědi před disciplinární komisí se dost lišily.

„V průběhu zápasu mezi nám byl jistý slovní konflikt,“ prohlásil Antonín Rosa s dodatkem, že ho Svěrkoš opakovaně nazval dámským přirozením. „Při podávání rukou už jsem ale tenhle problém nevnímal. Ale Svěrkoš na mě začal křičet, ať na něj počkám v kabinách. Odvětil jsem mu, že počkám a ať toho nechá. V tu chvíli se přiblížil, chytil mě za ohryzek, dusil mě a tlačil na mě. Snažil jsem se mu vytrhnout a uklouznul jsem,“ prohlásil teplický obránce.

Rosa: Neměl jsem důvod simulovat

Odmítl nařčení, že po kontaktu s ostravským útočníkem ležel na zemi bez příčiny: „Neměl jsem důvod po vítězném utkání simulovat.“ Ostravský útočník verzi teplického soka odmítl: „Jsem si jistý, že jsem ho chytil za dres. Určitě jsem mu nemačkal ohryzek! Po skončení zápasu při podávání rukou mezi nám proběhl slovní kontakt, padla nějaká sprostá slova. Chytil jsem Rosu za dres a chtěl ho přitáhnout k sobě. To byla chyba.“

Svěkošovi nejvíce přitížil nejen DVD záznam celé události, ale i výpověď teplického obránce Martina Kleina, který byl v bezprostřední blízkosti celé situace. „Svěrkoš chytil Rosu pod krkem, ten se mu snažil vytrhnout a upadnul. Já se natlačil mezi ně, abych konflikt přerušil,“ říkal teplický obránce Martin Klein.

Tchuř bavil disciplinárku

Z ostravského týmu byl předvolán záložník Daniel Tchuř, ale do případu moc světla nevnesl. „Ten zákrok jsem neviděl, byl jsem v tu chvíli otočený zády. A jestli si v danou chvíli nadávali, netuším, nepsal jsem si to,“ pobavil členy disciplinární komise Tchuř, kterého společně se Svěrkošem na zasedání Kárloyiho tribunálu doprovodil předseda představenstva ostravského klubu Tomáš Trucha.

„Na utkání jsem byl. Viděl jsem, že se Rosa skácel k zemi. Co tomu předcházelo, netuším,“ řekl a prozradil, že s hráčem měl klubový trenér Večeřa po celém incidentu osobní pohovor.

Zůstalo jen u pokuty

Disciplinární komise Svěrkoše po krátké poradě potrestala pokutovou osmdesát tisíc korun. „Šlo o nesportovní chování vůči soupeři po skončení utkání. V takovém případě uplatňujeme finanční tresty. Kdyby byl Rosa zraněn či v pracovní neschopnosti, dostal by Svěrkoš zákaz startu v soutěžních utkáních,“ vysvětlil Alexander Károlyi. „Výjimečnost spatřujeme v tom, že se zákroku dopustil za zády rozhodčích, po skončení utkání,“ doplnil ještě předseda disciplinární komise.

„Trest respektuji. Už nikdy se takového jednání nedopustím,“ prohlásil Svěrkoš v reakci na finanční trest.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava