Hlavní obsah

Pět střídání místo tří. Revoluční úprava pravidel je skutečností

Aktualizováno

Fotbal v době koronavirové bude mít další zvláštnost. Týmy mohou od příštího týdne v zápasech domácích soutěží dočasně využít pět místo dosavadních tří střídání. Revoluční úpravu pravidel dnes per rollam schválil výkonný výbor Fotbalové asociace ČR. Použití novinky už v minulých dnech odsouhlasil ligový výbor Ligové fotbalové asociace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočníci Slavie Stanislav Tecl (vlevo) a Milan Škoda během střídání.

Článek

Všechno bude jinak... Světová federace FIFA spolu s mezinárodní pravidlovou komisí IFAB před necelými dvěma týdny umožnily zavést revoluční změnu vzhledem k nabitému kalendáři, který celky čeká po uvolnění koronavirových opatření a opětovném rozehrání soutěží. Týmy budou moci využít pět střídání a šesté v případném prodloužení.

Ligový výbor LFA odsouhlasil použití novinky v zápasech první a druhé ligy, které řídí. Výkonný výbor FAČR pak ještě musel úpravu formálně schválit. Novinku je zatím možno zavést v soutěžích, které skončí do 31. prosince.

Aby změna pravidla příliš nezdržovala a nenatahovala zápasy, budou mít mužstva na pět střídání k dispozici stále pouze tři přerušení hry a pauzu mezi oběma poločasy.

Sobotní dohrávka 23. ligového kola mezi Teplicemi a Libercem, která načne obnovenou sezonu profesionálních soutěží, se ještě odehraje klasicky se třemi střídáními na obou stranách. Úprava pravidla vstoupí v Česku v platnost od příštího týdne, kdy se restartovaný ročník naplno rozběhne.

Jako první soutěž obnovila německá bundesliga. Také v ní mužstva mohou v zápasech využít dočasnou úpravu pravidel - pět střídání místo obvyklých tří.

Reklama