Hlavní obsah

Dvě zóny a minutový harmonogram. Jak bude vypadat restart fotbalové ligy?

Praha

Mimořádná opatření budou provázet restart tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, který obstará sobotní utkání Teplice-Liberec. Dohrávkou 23. kola budou pokračovat ligové bitvy, zatím bez diváků, přerušené kvůli pandemii koronaviru v první polovině března.

Foto: Profimedia.cz

Teplice se chystají na znovuzahájení sezony

Článek

„Dostali jsme od Ligové fotbalové asociace manuál, kde je harmonogram zápasu minutu po minutě, aby se eliminovala setkání většího počtu lidí," říká Martin Kovařík, tiskový mluvčí Teplic.

Stadion na severu Čech, kam může sto padesát lidí, bude rozdělený do dvou zón. V první zóně, která zahrnuje hřiště a šatny, se mohou pohybovat jen lidé, kteří mají čerstvě provedený test na koronavirus s negativním výsledkem. Na vše bude dohlížet technický delegát.

„Je přesně dáno, v kolik vychází k rozcvičení domácí i hostující tým, stejně jako je definován čas nástupu obou mužstev na plochu, který je pochopitelně rozdílný, aby se hráči v tunelu ke hřišti nepotkali," popisuje Kovařík. „Exponovaná místa byla dezinfikována, prakticky na každém kroku jsou rozmístěné nádoby s dezinfekcí. Kabina pro hosty je navíc tak veliká a tvořená dvěma místnostmi, že jsme neměli žádný problém splnit požadavky," říká Kovařík.

Transfery vlastními vozy

Tepličtí hráči mají sraz v sobotu dopoledne k rozcvičení, následně budou až do utkání na hotelu, přičemž každý bude mít k dispozici svůj pokoj. Transfery obstarají vlastními vozy.

Liberečtí vyrazí k utkání autobusem, ovšem nikoliv celá výprava. „Jen hráči s jedním trenérem, ostatní se přepraví osobními vozy, abychom minimalizovali kontakt. Kromě autobusu pojedou do Teplic ještě tři auta. Po cestě bude pouze přestávka na oběd a krátký odpočinek," popisuje vedoucí libereckého mužstva Jiří Neuman.

„Až pojedeme na utkání do Českých Budějovic v příštím týdnu, budeme muset vyrazit už v úterý den a přespat v hotelu, což bude ekonomicky nákladnější, protože pokud budeme mít na hotelu osmadvacet lidí, znamená to osmadvacet pokojů, kterých standardně máme zhruba sedmnáct," přemítá Neuman, který má nyní se zápasy mnohem více práce než normálně.

Dvousedačka pro každého

„Autobus je velký, i normálně má každý dvousedačku, v cestě nevidím žádný problém," nedělá si hlavu liberecký záložník Tomáš Malinský, který si manuál doručený od LFA pečlivě prostudoval.

„Přijde mi, že v některých částech je dělaný prapodivně. Při rozcvičení mají být týmy oddělené, což je trochu na hlavu. Stejně jako pokyny pro oslavu gólu. S kluky se na tréninku všichni potkáváme, takže zrovna při oslavách nevidím nějaký problém z pohledu nákazy. Ale budeme manuál dodržovat a doufáme, že se liga dohraje," říká záložník Liberce před bitvou, kterou fanoušci mohou sledovat výhradně prostřednictvím televizních obrzaovek.

Reklama

Související témata: