Hlavní obsah

Beránek budí z letargie Brno i exreprezentanta Heinze

Vrátil se do českého fotbalu, i když mu je moc dobře jasné, že v Brně ho nečeká snadná role. Někdejší Brücknerův asistent v národním týmu Miroslav Beránek přišel v zimě do velmi ambiciózního klubu, jehož mužstvo je ovšem po podzimu v Gambrinus lize až desáté. Vítězství v zimní Tipsport lize je příslibem, že zkušený trenér Brno na jaře zvedne.

Článek

Vyhráli jste silně obsazenou Tipsport ligu. Byť jde jen o turnaj v rámci zimní přípravy, jako start v novém působišti to pro vás není vůbec špatné.

Do turnaje jsme šli z plné přípravy a celkové vítězství nepřeceňuji. Fotbal je ale o vítězstvích a já se snažím přesvědčit hráče, aby chtěli vyhrávat i na tréninku. Pak si to přenesou i do takových turnajů a hlavně do ligy. Získat vítěznou mentalitu, to je dlouhodobý proces. A tak jsem rád, že máme na čem stavět.

Brno chtělo před sezónou atakovat nejvyšší příčky, mluvilo se i o Lize mistrů. Už jste si pro sebe stačil určit diagnózu, proč byl brněnský podzim tak zoufalý?

Neviděl jsme všechny zápasy, ale určitý obrázek a nějaké myšlenky mám. Do určité doby hráli dobře, ale pak přišla nešťastná akce Besta. Nepomohla ani Brnu, ani Bestovi. Dalším důvodem byla neúspěšnost v domácím prostředí. A když se k odchodu Besty přidalo zranění Doška, tým dával málo gólů. Z toho všeho se rekrutovalo jen 20 získaných bodů.

Část viny na sebe vzal i šéf klubu Roman Pros, který přiznal, že podzimní kádr byl příliš úzký. To je určitě poučení pro jaro.

Jeden z důvodů to samozřejmě byl, hlavně pokud šlo o útočníky. Šural byl ještě příliš mladý a Heinz přišel v rozehrané soutěži s handicapem. Když jsem se s Brnem dohodl, už tu byly posily do útoku Pospěch a Rabušic. Stáhli jsme si hráče z hostování, abychom si o nich udělali obrázek. Myslíme navíc i na béčko, které hraje ve třetí lize o záchranu a nechceme ho nechat spadnout. Proto uvolníme na hostování méně hráčů než obvykle.

Když už jste zmínil Henize, v jakém stavu teď je? Má na to, aby se ještě vrátil i do reprezentace?

Záleží jen na něm, ale český fotbal kvalitních levonohých ofenzivních hráčů moc nemá... Po kondiční stránce by se rozhodně zlepšit měl. A budu po něm chtít, aby byl produktivní. Aby góly dával a také je připravoval.

Z útoku na poháry musí Brno slevit. O co tedy bude na jaře hrát?

Půjde nám o to, aby se s námi hráči vydali na cestu, kterou chceme jít. Šestnáct inkasovaných gólů není špatných, ale zlepšit chceme i defenzívu. Rozhodně musíme zvednout produktivitu a zlepšit úspěšnost na domácím hřišti, čímž bychom měli vrátit fanoušky do hlediště. Nebude to samozřejmě lehké, protože doma nás čekají silní soupeři jako Baník nebo Slavia.

A dál?

Jde o to připravit si takovou pozici, aby Brno dlouhodobě patřilo do první pětky, šestky. Českým týmům moc neprospívá, když někdo vykřikne, že chce být mistrem. To se vzhledem k naší mentalitě většinou otočí proti vám. Dalším cílem pak je vychovat natolik kvalitní hráče, aby o ně byl zájem v zahraničí. To je z hlediska ekonomiky každého českého klubu nutnost.

Reklama

Související témata: