Hlavní obsah

Pozor na Plzeň! zůstal Kuka v šoku již v Marbelle. A na jeho slova došlo

Praha

Jeho srdce patří Slavii, pracoval však i pro Plzeň. Palce bude v očekávaném ligovém šlágru držet sešívaným a věří, že si ho vychutná jako náročný fotbalový labužník. „Na duel dvou momentálně nejúspěšnějších týmů se moc těším, slibuje atraktivní zápas,“ avizuje internacionál Pavel Kuka. Na rozdíl od většiny expertů již v zimě upozorňoval, že Viktoria by ještě mohla během jara bitvu o titul otevřít. A na jeho slova došlo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Pavel Kuka slaví gól během reprízy finále mistrovství Evropy z roku 1996 mezi Českou republikou a Německem v pražském Edenu.

Článek

Slavia měla mít po spanilém podzimu titul v kapse, sázkové kanceláře už na ni ani nevypsaly kurzy. Po velké obměně kádru jí ovšem start jara nevyšel ideálně a Viktoria se jí přiblížila na osm bodů.

Vicemistr Evropy z roku 1996 není vývojem na špici tabulky překvapen.

„Měl jsem možnost vidět tréninky a zápasy Plzně během zimního soustředění v Marbelle. Byly pro mě příjemným šokem a upozorňoval jsem, že na Viktorii si musí každý zase dávat pozor. Tehdy byla podceňovaná, celé jaro však má slova potvrzuje. Slavia se teď jejímu vzestupu musí na hřišti postavit a aspoň osmibodový náskok udržet," poukazuje Pavel Kuka.

Velký souboj trenérů

Nedělní bitvu o titul bere také jako konfrontaci Jindřicha Trpišovského s Adrianem Guĺou, dvou trenérů, kteří odvádějí skvělou práci.

„Slavii v létě odešli Ngadeu a Deli, přesto bez nich dokázala v Lize mistrů obstát. V zimě zase odešli Souček, Hušbauer a Škoda, přesto si trenér Trpišovský znovu dokáže poradit. Plzeň zase ožila pod Guĺou, neztratila s ním ani bod. Jsem proto moc zvědavý, co jeden na druhého dokáže vymyslet," usmívá se Kuka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Internacionálové Slavie Praha (zleva): Ivo Ulich, Stanislav Vlček a Pavel Kuka.

Pro člena Klubu ligových kanonýrů je zajímavý také mimořádně vyrovnaný boj o korunu krále střelců. Výrazně do něj promlouvají slávista Musa a plzeňský exslávista Bucha s deseti trefami na kontě.

„Předpokládám, že Musa od začátku hrát nebude. Výbornou práci pro mužstvo v poslední době odvádí Standa Tecl. Myslím, že v budoucnu může právě on být nejlepším kanonýrem a sypat jeden gól za druhým," prorokuje zkušený útočník.

Zúčastnil se plzeňského zázraku

„Zatím má jen jednu malou skvrnku. Zatímco Musa dokáže proměnit po příchodu na hřiště třeba hned první šanci, Tecl tak produktivní není. Góly však už také dal a další připravil pro spoluhráče. Buchovi se po hostování v Mladé Boleslavi daří, a tak je souboj střelců další zajímavostí velkého zápasu," těší se Kuka.

Foto: fcviktoria.cz

Pavel Kuka na letišti s hráči Viktorie, když byl v Plzni sportovním manažerem.

Fanoušci Slavie ho v historické anketě zvolili jako nejlepšího hráče klubu všech dob. Pracoval ovšem i pro Plzeň, dva roky působil jako sportovní manažer Viktorie.

„Rozhodnout se musí na hřišti... Fandit budu Slavii, ale taky Plzeň mám rád. Když si vzpomenu, že svůj poslední zápas jsem tam hrál ještě na starém stadionu s kamennými tribunami a atletickou dráhou kolem hřiště, a podívám se, jak vypadá teď, je to hotová pohádka. Už jen tím, jaké velké evropské týmy se v novém stánku představily. Je pro mě čest, že jsem se mohl takového zázraku zúčastnit," líčí Kuka.

Viktorku každopádně čeká v neděli večer velká výzva. Slavia doma v lize od dubna 2014 porazila Plzeň šestkrát za sebou.

Reklama

Související témata: