Hlavní obsah

Eden Plzni nevoní, titul se zase vzdálil. Liga je dál otevřená, doufá Guľa

Praha

Eden jim nevoní. Právě tady pod Adrianem Guľou ztratili fotbalisté Plzně na jaře vůbec první body. Bezbranková remíza ve šlágru ligy je výhrou Slavie. Dál vede tabulku o osm bodů a je jistým vítězem základní části. Viktoriáni na hřišti sešívaných od dubna 2014 nezvítězili již posedmé za sebou, přerušili však aspoň sérii šesti porážek v Edenu. „Vzhledem k síle soupeře musíme bod brát,“ uznává Guĺa.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Plzně Adrian Guľa během duelu v Edenu.

Článek

Po prvním poločase jim bylo jasné, že takhle by to dál nešlo. Proto došlo k netradičnímu výjevu. Celý realizační tým Viktorie zasedl hned vedle střídačky k velké válečné poradě.

„Děláme to stabilně, ale teď jsme zůstali venku. Přišli k nám asistent a sportovní ředitel. Pohled z tribuny je pro mě podstatný, i náš úhel pohledu z lavičky. Bylo třeba reagovat hned, chlapci to pochopili. Druhý poločas sice nebyl top, ale určitě lepší než první. Něco jsme jim museli ukázat," vysvětluje Adrian Guľa.

Plzeň musela být ráda, že do přestávky neinkasovala. „Vstup do zápasu měl soupeř lepší, byl agresivnější. Bylo tedy podstatné, že jsme to ustáli. Chybělo mi víc odvahy a rizika, náběhové věci. Vstup do druhé půle jsme měli o hodně lepší, ale nedotáhli jsme nic do konce, což si takový zápas vyžaduje. Rozhodují detaily. Bod musíme akceptovat," líčí kouč Viktorie.

Zápasů je ještě hodně

Plzeň hodlala bitvu o titul zdramatizovat, potřebovala však zvítězit. Remízou se jí celkový triumf o hodně vzdálil.

„Aktuální situaci v boji o titul neumím tak rychle zanalyzovat. Už déle jsme na Slavii nevyhráli. Musíme přidat v činnostech, o které bychom se mohli opřít a vyhrávat takové zápasy. Ještě jednou sem v nadstavbě přijedeme. Soutěž je otevřená, protože zápasů je ještě hodně," doufá Guľa, že šance ještě žije.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Stanislav Tecl ze Slavie a David Limberský z Plzně.

Na vlastní kůži okusil, proč se Plzni v Edenu dlouhodobě nedaří.

„Slavia má velkou kvalitu, jednak trenérskou, která je pak násobená na ploše. A ještě kdyby měla podpora fanoušků... Je silná ve všech řadách. Nás ještě čeká hodně práce. Potřebovali jsme, abychom takovou konfrontaci zažili. Určitě jsme schopní pracovat na věcech, abychom vyhráli i venku u takového soupeře," ujišťuje Guľa.

Do rizika nešli

Přesto se nabízí otázka, proč aspoň v závěru zápasu nešel do většího rizika.

„Poslali jsme na hřiště hroťáka i křídlo a měli připravené i další hráče. Třeba Honza Kopic nenaskočil do utkání dobře, měl přitom přinést přidanou hodnotu. Kluci ze základu zvládali zápas dobře, nechtěli jsme do systému sahat. Slavia je navíc v přechodu stále nebezpečná, má raketově rychlé hráče. Kdybychom inkasovali, měli bychom velký problém. Takhle je liga pořád otevřená. Věřím, že ještě bude boj," vede si Guľa svou.

Reklama