Hlavní obsah

Fotbalové Hanáky mohou do pohárové Evropy pořád ještě dovést dvě cesty. Obě ale hodně svízelné

Mladá Boleslav

Nadějí na účast v pohárové Evropě se sice mohou fotbaloví Hanáci dál opájet, má to ovšem svá úskalí. V MOL Cupu by museli příští středu v semifinále porazit na svém hřišti Liberec a následně mít v červencovém finále ještě navrch nad vítězem druhého semifinálového duelu mezi Spartou a Plzní. I v lize stále ještě vede pro Olomouc po středeční výhře v Mladé Boleslavi cesta do skupiny, ve které se bude hrát o Evropskou ligu. Jenže v závěrečném dějství nejvyšší domácí soutěže už nemají umístění v první desítce ve vlastních rukou.

Foto: Vít Černý, ČTK

David Houska z Olomouce (vpravo) se v Mladé Boleslavi raduje ze vstřelené branky.

Článek

„Podstatné ale je, že naděje pořád žije. A dokud máme šanci, popereme se o ni," ujišťoval trenér Sigmy Radoslav Látal poté, co jeho tým poprvé po nucené koronavirové pauze vyhrál a importem tří bodů si uchoval jistou možnost zasáhnout v play off do vyřazovacích bojů o Evropskou ligu.

Podmíněnou ovšem dvěma premisami, které se musí naplnit, aby se Hanáci prodrali do první desítky. Pražské Bohemians už nemohou předstihnout v žádném případě, protože i kdyby smazali tříbodové manko, rozhodne ve prospěch Klokanů lepší bilance vzájemných zápasů.

Foto: Vít Černý, ČTK

Lukáš Juliš z Olomouce, Dominik Mašek z Boleslavi, Šimon Falta z Olomouce v akci během utkání 29. kola nejvyšší soutěže.

Zbývá tedy jediná varianta - předstihnout právě Středočechy. S nimi má Olomouc naopak lepší bilanci vzájemných střetnutí, jenže i na ně ztrácí tři body. Proto by musela v závěrečném dějství základní části porazit v neděli Plzeň a přitom spoléhat, že Mladá Boleslav prohraje v Karviné.

„Vnímáme to, víme, v jak složité situaci jsme, ale nebalíme to. Šance žije, proto pořád věříme," mluvil v Mladé Boleslavi ve stejném duchu jako trenér i střelec prvního olomouckého gólu David Houska.

Samozřejmě si přitom uvědomoval premisy, které se musí naplnit, aby se minimální šance stala realitou. Pochopitelně že si připouštěl i možnost, že Sigma bude nakonec hrát ve skupině o záchranu.

„Právě proto měla naše výhra v Mladé Boleslavi dvojnásobnou cenu. Uchovala nám naději na účast ve skupině play off, znamenala ale zároveň i tři důležité body pro případ, že bychom hráli skupinu o záchranu. Nahráli jsme nějaké body, které by se v ní počítaly," připomínal šestadvacetiletý záložník.

Foto: Vít Černý, ČTK

Pablo González z Olomouce po nevyužité šanci.

„Výhra v Mladé Boleslavi má ovšem význam i v tom, že nám zvedne sebevědomí a náladu před těžkými zápasy, které nás nyní čekají. V neděli v lize s Plzní, příští středu pak doma v poháru s Libercem," může se olomoucký kouč Radoslav Látal utěšovat tím, že pro Hanáky stále ještě existují dvě cesty, jak se dostat do pohárové Evropy, i když obě jsou vzhledem k panující konstelaci hodně svízelné.

Reklama

Související témata: