Hlavní obsah

Děkovačka bez Afričanů, kaňka na vítězné sérii

Osm vítězných soutěžních duelů za sebou už stojí za pozápasovou oslavu. Série fotbalistů Sparty ovšem dostala kaňku. Děkovačka pod kotlem fanoušků po úterním utkání s Baníkem proběhla bez trojlístku Afričanů. Kanga, Tetteh a Costa se do ní zapojili teprve od poloviny hřiště, když jejich spoluhráči začali obcházet ostatní tribuny. Problém souvisí s projevy rasismu ze strany letenských ultras.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gól slaví spolu, děkovačku pod kotlem ovšem Guélor Kanga (vlevo) a další Afričané na rozdíl od Adama Hložka, Michala Sáčka a dalších sparťanů vynechali.

Článek

Sparta patří v boji proti rasismu k nejaktivnějším českým klubům. Třeba loni na podzim před derby se Slavií přišla se syrovou a provokativní kampaní Co říká tvoje máma o rasismu? Angažovala do ní svého příznivce, herce Jakuba Štáfka.

Jakmile se však teď po rozvolnění opatření začali do letenského hlediště vracet první fanoušci, vrátil se i starý problém.

Během pohárového duelu s Plzní se z kotle ozvalo hučení na adresu Joela Kayamby, hráče Viktorie. Na sociálních sítích se ho zastal plzeňský útočník Jean-David Beauguel. Navíc se ohradil i proti transparentu se sloganem „White Lives Matter", tedy „na bílých životech záleží", kterým kotelníci zareagovali na hnutí Black Lives Matter.

Mají o starost víc

Afričtí hráči Sparty pak vynechali začátek děkovačky po dalším utkání s Libercem, po zápase s Baníkem bylo napětí mezi nimi a kotlem ještě patrnější.

„Věc budeme do dalšího zápasu řešit, na středu dostali hráči volno," reaguje mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Disciplinární komise zahájila se Spartou kvůli hučení na Kayambu řízení, trest by se měla dozvědět ve čtvrtek.

Sigma Olomouc dostala minulý týden za rasistické chování fanoušků vůči plzeňskému Beauguelovi pokutu 120 tisíc korun.

Nulovou toleranci vůči rasismu vyhlásila i FAČR. LFA se pak dohodla s komisí rozhodčích, že sudí při opakujících se projevech rasismu od fanoušků budou moci zápasy přerušit, nebo dokonce ukončit. Uvažuje se také o možném zpřísnění disciplinárního řádu.

Bojují české kluby s projevy rasismu na stadionech v dostatečné míře?
ano
26,3 %
ne
73,7 %
Celkem hlasovalo 13173 čtenářů.

Reklama

Související témata: