Hlavní obsah

Sparťanský trenér Chovanec nechce po derby chodit kanálem

Jedno trenér pražské Sparty Jozef Chovanec před pondělním derby se Slavii hlásá a svým svěřencům připomíná. „Nechci po utkání v Edenu chodit kanálem, protože mně osobně nejsou naše výsledky lhostejné. A když se prohraje, nemám ani trochu chuť se někde ukazovat,“ nechal se slyšet před šlágrem 23. kola první ligy.

Článek

Motivace Sparty před pondělním derby v Edenu je veliká. Samozřejmě že chce uspět. Pochopitelně že by chtěla jako první tým pokořit slávistický chrám, kde od jeho otevření ještě nikdo nevyhrál.

Motivací nejen nepokořený Eden

„O Eden nejde, podstatný je soupeř. Porazit Slavii, stejně jako Spartu je v lize vždy nejvyšší prioritou,“ odmítá sparťanský trenér Jozef Chovanec názor, že by právě nepokořitelné hradby slavistického stadiónu jeho svěřence výjimečně motivovaly a hnaly za výhrou.

Uznává ale, že Eden má pro Slavii své kouzlo. „Hraje tam uvolněně, neboť domácí prostředí je pro ni velkou vzpruhou, takže se prosazuje fotbalovostí a kreativitou. Na tyto dvě největší slávistické přednosti se proto také musíme nachystat,“ upozorňuje letenský kouč.

„Jsme ale realisti... Obvykle se říká, že derby nemá favorita, ale tentokrát to až tak úplně neplatí. Slavia vede ligu, má velký náskok, bude hrát doma a navíc s velkou diváckou podporou v zádech, takže v hodně očekávaném duelu je favoritem ona,“ přehrává Chovanec trochu nevděčnou roli favorita na soupeřovu stranu, čímž ale neříká, že by po importu bodů z Edenu na Letnou netouží.

Nálepka, po níž kouč netouží

Opravdu bodů, protože remíza by zase až tak moc neřešila.  Pro Slavii možná, pro Spartu usilující o druhou ligovou příčku však nikoli. „A navíc - poslední tři zápasy jsme hráli nerozhodně, takže nechci mít nálepku remízového týmu,“ říká Chovanec, jenž má před derby starosti se zdravotním stavem některých svých hráčů.

"Bony, Zeman a Kladrubský jsou v péči lékařů, ale nejsem schopen říci, kdo z nich bude pro derby k dispozici,“ glosuje situaci ve sparťanském kádru.

Na derby bez soustředění

„Soustředíme se na derby jako na každý jiný zápas, protože v momentální konstelaci je pro nás každé nejbližší utkání tím nejdůležitějším. Proto také volím úplně stejný režim... Žádné soustředění, jen trénink na Spartě a výklus ve Stromovce,“ prozradil, že nemíní své svěřence vyvážet někam za Prahu a iritovat je hodinami, kdy budou jen spolu a derby se jim bude honit v hlavě od rána do večera.

„Chystat se ale budeme pečlivě, protože derby by mělo naservírovat mimořádnou fotbalovou kvalitu. A já jen doufám, že k ní přispějeme,“ nechal se pro Sport.cz slyšet Chovanec.

Reklama

Související témata: