Hlavní obsah

Stanciu platí pokutu za pokřik Smrt Spartě! Kopicovi skončila sezona, Frýdek trestán nebude

Aktualizováno

Fotbalista Slavie Nicolae Stanciu dostal pokutu 40 tisíc korun. Disciplinární komise LFA ho potrestala za skandování Smrt Spartě! po zápase s Plzní. Záložník Viktorie Jan Kopic dostal stop na dva zápasy za šlápnutí na protihráče v duelu se Spartou. Letenský Martin Frýdek za podobný přestupek v pohárovém finále proti Liberci trestán nebude.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu ze Slavie během utkání ve skupině o titul proti Plzni.

Článek
Fotogalerie

Pikantní případ. Bývalý hráč Sparty se při oslavách dvacátého titulu Slavie nenechal pobízet. Skandováním Smrt Spartě! si řekl o pokutu za nevhodné pokřiky.

„Hráči profesionálních klubů by měli spíše působit jako vzor pro mládež. Ze strany fotbalisty Slavie se jednalo o chování, kterého by se neměl hráč nejvyšší soutěže dopustit. Podobně jsme postupovali i v některých případech v minulosti," vysvětluje předseda disciplinární komise Richard Baček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalista Sparty Guélor Kanga právě dostal žlutou kartu od rozhodčího Královce ve finále MOL Cupu.

Plzeňský Jan Kopic šlápl na sparťana Vindheima, po přezkoumání u videa byl vyloučen a dva zápasy si nezahraje, takže sezona pro něj skončila.

Podobného přestupku se dopustil také sparťan Martin Frýdek ve finále poháru. Šlápl na libereckého Malinského, sudí Královec mu však po zhlédnutí videa chybně udělil jen žlutou kartu. Frýdek na rozdíl od Kopice trestán nebude.

„Disciplinárka nemůže být dalším rozhodčím, to bychom vlastně prodlužovali každý zápas až do příštího zasedání komise, a pak by se nejednalo o sport, ale o právní kauzu. Pokud rozhodčí, a to navíc na základě videa, vyhodnotil situaci na napomenutí, respektujeme to. Z principu nemůžeme přezkoumávat výroky rozhodčích při samotném utkání," poukazuje Baček.

Výjimky v souladu s UEFA jsou

"V souladu s pravidly UEFA jsou výjimkou pouze případy, kdy dojde k zjevnému omylu rozhodčího. Například když udělí osobní trest jinému hráči, než který disciplinární přečin spáchal, nebo udělí trest za jednání, které se vůbec nestalo. Komise by mohla jednat také v případě, kdy rozhodčí disciplinární přečin vůbec neviděli anebo by došlo k fatálnímu následku, například zranění faulovaného hráče. Tyto podmínky nebyly v případě zákroku Martina Frýdka splněny," dodává šéf disciplinárky.

Liberecký Imad Rondić si za vyloučení ve finále jednou nezahraje.

Pokud jde o pokuty pro kluby za porušení povinností pořadatele, Plzeň zaplatí za utkání s Jabloncem 20 tisíc korun, Sparta za duel s Libercem 30 tisíc a za utkání s Baníkem 80 tisíc.

Komise zahájila řízení se Slavií kvůli použití pyrotechniky vedoucímu k přerušení utkání v utkání proti Plzni.

Reklama