Hlavní obsah

Uvolní Slavia trůn? Kdepak, bookmakeři i sázkaři tuší mistrovský hattrick

Praha

Chceme mistrovský hattrick, půjdeme si pro něj, vyhlašuje na startu nové ligové sezony šéf fotbalové Slavie. Bookmakeři i sázkaři dávají Jaroslavu Tvrdíkovi za pravdu. Sešívaní jsou jasným favoritem soutěže jak pro bookmakery (2:1), tak tipéry. Přesvědčivých 80 - 85 % sázkařů u domácích kanceláří směřuje své vklady právě na další triumf Slavie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Ladislav Krejčí se snaží zastavit slávistu Lukáše Masopusta.

Článek

Ligu obchází koronavirové strašidlo. Prozaický cíl zní: Hrát a dohrát...

„Na startu ligy nelze začít jinak, než přáním pevných nervů klubovým manažerům a ředitelům, pevného zdraví hráčům a členům týmů. Na druhé straně pak vyjádřit přání, aby covid-19 déle mutoval směrem k rýmičce a hygienici při nařizování karantén ťali trochu méně hluboko. Sezona totiž bude bezesporu hodně zajímavá," avizuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Skupina favoritů na titul má stejné složení i pořadí jako loni: 1. Slavia (kurz 2:1), 2. Plzeň (3:1), 3. Sparta (5:1). Další kluby jsou v dvojciferných kurzech (čtvrtý Liberec 80:1). „Možná jen okruh adeptů na sestup se zvětšil s rozšířením soutěže na 18 klubů," říká Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu. K barážovým týmům Příbrami, Karviné a Opavě sázkoví experti řadí nováčka z Pardubic, druhému nováčkovi Brnu věří bookmakeři o něco víc.

Šampioni mají nevídané možnosti

„Na titul Slavie si vsadilo 80 % sázejících. Druhým nejsázenějším klubem je Sparta. Pod Kotalovým vedením se na jaře postavila zpátky na nohy a 15 % sázejících věří, že tým, který staví po delší době především na českých hráčích, v sezoně dokoná obrat a probojuje se na první místo," hlásí Markéta Světlíková, tisková mluvčí Chance.

"Že se titul bude oslavovat ve Štruncových sadech, věří okolo 4 % sázkařů. Plzni se závěr uplynulé sezony vydařil, ale podle odhadu fanoušků asi na Slavii stačit nebude," dodává.

Na titul mohou reálně pomýšlet skutečně jen Slavia, Plzeň nebo Sparta. Ekonomická síla, evropské poháry, to vše láká nejlepší domácí hráče do těchto klubů. Slavia se ale oddělila od zbytku ligy, dokonce i od Plzně a Sparty. „Výnosy z Ligy mistrů, aktuálně senzační prodej Tomáše Součka, vše jí dává na české poměry nevídané možnosti. Navíc trenér Jindřich Trpišovský dokáže ekonomické výhody přesměrovat na sportovní náskok proti konkurentům i na hřišti," konstatuje Urbanec.

Plzeň ani Sparta nelení

Přesto kurzově Plzeň není od Slavie daleko. „Viktoriáni dlouhodobě dělají fotbal prostě dobře. Možná trochu opomíjené talenty vyfoukli jak Spartě, tak Slavii a znovu dokázali přinést i pod trenérem Guľou nový pohled na český fotbal a jsou ve hře," je přesvědčen Urbanec.

„Adrian Guľa si přes léto Plzeň definitivně odladil k obrazu svému, na Spartě odvedl kus práce trenér Kotal i ředitel Rosický. Slavia, jakkoliv zůstává největším favoritem, to tentokrát patrně bude mít přece jen trochu složitější. Stejně tak se určitě strhne mela na chvostu tabulky, protože strašák tří přímých sestupujících nenechá chladného ani příbramského mazáka Starku," usmívá se Hanák.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Jakub Brabec z Viktorie Plzeň zdraví Davida Lischku ze Sparty Praha.

Sparta stále ještě musí přesvědčovat, zřejmě i sebe sama, že už má ve své fotbalové politice jasno. „Poslední zbytky italské laboratoře jsou pryč. Sparta má zkušenost, a v sestavě se konečně objevují mladíci, které Spartě dlouhodobě závidí celá liga. Navíc ji téměř jistě čeká skupina EL, může být v pohodě," doplňuje Urbanec. Jak dobří sparťani budou, ukáže hned ostrý start v Brně.

Kdo bude první odvolán?

Další týmy mohou o titulu přemýšlet už jen v teoretické rovině.

"Liberec má kurz 80, Jablonec 90 a ostatní se už pohybují v tří až čtyřciferných číslech, počínaje Baníkem Ostrava (120), přes Bohemians 1905 (200) nebo Olomouc (800) a Pardubicemi konče (2000). Adepty na sestup jsou kromě nich i Karviná a Opava (s kurzem na zisk titulu 1500) nebo Příbram (1300), jistou pozici nemají ani České Budějovice (1200)," rekapituluje Světlíková.

Také v individuálních statistikách nejvýše vlají vlajky úřadujícího mistra. V kategorii brankáře s nejvyšší počtem čistých kont působí neohroženě Ondřej Kolář (1,85:1). Na nejlepšího střelce pak opět aspiruje v kurzu 2,5:1 Petar Musa.

V nabídce nemůže chybět mezi trenéry „velmi oblíbená" sázka, který kouč ve funkci skončí jako první. Největší „důvěru" bookmakerů má Juraj Jeřábek z Karviné (5:1), Radoslav Látal z Olomouce a Alois Skácel z Opavy (oba 6:1).

Na nejpevnější židli naopak sedí slávista Trpišovský a viktorián Guľa (oba 40:1). Celkem bookmakeři očekávají v kurzu 1,6:1 mezi 7 a 12 trenérskými rošádami.

Reklama

Související témata: