Hlavní obsah

Nejlepší střelci minulé ligové sezony Musa a Kozák se shodli: Jen trofej brány reprezentace neotevře

Praha

Minulá sezona nejvyšší fotbalové soutěže měla dva krále střelců. Oba převzali cenu, kterou už tři desetiletí uděluje Klub sportovních novinářů ČR. Čtrnáct gólů dali dvaadvacetiletý útočník Slavie s chorvatským pasem Petar Musa a jednatřicetiletý sparťan Libor Kozák. Oba chtějí v nové sezoně svými góly pomoci týmu k úspěchům. A také si touží otevřít dveře do reprezentace. V úvodním kole se ale jako střídající hráči netrefili.

Foto: Sparta Praha

Sparťanský kanonýr Libor Kozák s trofejí pro nejlepšího střelce.

Článek

„Z evropského pohledu je čtrnáct gólů v pětatřiceti kolech málo, ani na třicet kol to není hodně. Hranice evropské kvality leží někde u dvaceti branek. Střelci to ale mají stále těžší, zejména, když mužstva hrají na jednoho hrotového útočníka," pravil David Lafata, který trofej krále střelců získal v samostatné české nejvyšší soutěži šestkrát (2010/11 - 19 gólů, 2011/12 - 25, 2012/13 - 20, 2014/15 - 20, 2015/16 - 20, 2016/17 - 15).

Se 198 brankami drží rekord české nejvyšší soutěže, 27 jich dal v dresu Českých Budějovic, 88 v jabloneckém a 83 ve sparťanském. Lafatovi patřil i rekord v počtu nastřílených branek v jednom ligovém ročníku - 2011/12, kdy jich dal 25. V sezoně 2018/19 ho překonal Rus Nikolaj Komličenko 28 ligovými trefami v mladoboleslavských barvách. Pouhých 11 gólů stačilo Milanu Ivanovi ze Slovácka k tomu, aby se stal králem střelců v sezoně 2005/06.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan David Lafata a jeho radostné gesto po vstřelené brance

Oba nejlepší kanonýři minulé sezony poskytli médiím dvojrozhovor...

Stal jste se králem střelců minulého ročníku FORTUNA:LIGY. Co pro Vás tato trofej znamená?

Petar Musa: Jsem moc šťastný, že jsem se stal králem střelců. Už od té doby, co jsem začínal s fotbalem, bylo mou motivací hrát ve velkém klubu jako je Slavia, kde by se mi mohlo splnit dávat hodně gólů.Libor Kozák: Znamená pro mě hodně, i když se jedná o individuální ocenění, která stavím až za týmová. Ale titul krále střelců české ligy kladu na roveň ocenění pro nejlepšího střelce Evropské ligy ze sezony 2012/13. Tehdy jsem dal osm branek. Trofej pro krále střelců je vlastně za dobrou práci v celé sezoně.

Najdete mezi těmi čtrnácti góly ten nejdůležitější nebo nejhezčí?

Musa: Každého gólu si vážím stejně. Tím nejdůležitějším pro mě osobně byl ten v derby se Spartou, kdy jsem v nastavení srovnával na 1:1.Kozák: Určitě k nim patří hattrick Karviné, protože tři góly nedáváte každý týden. Navíc mě nastartoval po takovém střelecky utrápenějším období.

Z pohledu evropského fotbalu je čtrnáct branek hodně nebo málo?

Musa: Z mého pohledu je pro mě aktuálně čtrnáct branek dobré číslo. Určitě jich mohlo být ještě víc, ale jsem spokojený i s tímto počtem, protože česká liga je pro útočníky velmi náročná.Kozák: Kanonýr nebude spokojený nikdy, v té minulé sezoně jsem mohl dát vzhledem k šancím minimálně o čtyři góly víc. Ke konci sezony se mi dařilo je proměňovat snáz než na jejím začátku. Jestli je to málo nebo hodně se dá posuzovat například z pohledu konečného umístění týmu. Když dáte dvacet gólů a skončíte v tabulce špatně, má to menší hodnotu, než když jich dáte méně, ale pomůžete k nějaké trofeji.

Foto: SK Slavia Praha

Petar Musa, útočník Slavie, proměňuje penaltu.

Králové střelců jste dva, jaké přednosti vidíte u kanonýrského spoluvládce?

Musa: O Liboru Kozákovi můžu jenom říct, že je radost se s takovým hráčem o první místo podělit, protože Libor má za sebou skvělou kariéru jak v Itálii, tak i v Anglii.Kozák: Půl roku jsme spolu hráli v Liberci, takže se známe docela dobře. Už tam bylo vidět, že má velký potenciál a předpoklady vyrůst ve špičkového útočníka, i když tenkrát ještě řešil některé situace zbrkle. V minulé sezoně už potvrdil, že je to gólový hráč. Umí dávat branky i z krkolomných pozic, je mladý, může ještě růst.

S jakými cíli a přáními vstupujete do nové sezony?

Musa: Cíl je jasný. Chceme na domácí scéně vyhrát titul a pohár a v Evropě opět postoupit do základní skupiny Ligy mistrů.Kozák: S těmi nejvyššími, jinak to ve Spartě ani nejde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Petar Musa a jeho gólová radost...

Může vám titul krále střelců otevřít dveře do reprezentace?

Musa: To uvidíme. Ale samotná trofej brány reprezentace neotevře. Momentálně nastupuji za chorvatskou jednadvacítku, ale v budoucnu bych si chtěl rozhodně zahrát i za reprezentační A-tým vedle našich největších hvězd, stříbrných na posledním mistrovství světa.Kozák: K tomu góly útočníkům vždycky pomáhají, ale nominaci nezaručují. Je to hodně o aktuální formě, trenér určitě nebude povolávat hráče za několik měsíců staré ocenění. Beru ocenění především jako psychické povzbuzení pro mne, abych pokračoval, držel si dobrou formu a svými výkony a góly si o pozvánku řekl.

Reklama

Související témata: