Hlavní obsah

Fotbalisté Jablonce se chtějí i bez posil udržet v elitní pětce Gambrinus ligy

PRAHA

Uhájit své postavení mezi elitní pětkou první ligy chtějí na jaře fotbalisté Jablonce, kteří jsou po podzimu čtvrtí. Pomáhat jim k tomu nemá posílení týmu o hráče zvučných jmen, Severočeši naopak sázejí na stabilizaci kádru a udržení opor. Trenérovi Františku Komňackému pranic nevadí, že se jeho mužstva netýká zimní přestupový ruch. Věří, že tým zůstane pohromadě a v jarních třinácti kolech ještě promluví do bojů v nejvyšších patrech tabulky.

Foto: ČTK

Jablonecký Tomáš Jablonský (vpravo) v souboji s žižkovským Mateuszem Slodowym ve středečním utkání zimní fotbalové Topsport ligy.

Článek

Jablonecká přestupová rovnice je jednoduchá: když žádná z opor neodejde, nebude se hlásit ani žádná nová akvizice. "Když nás nepotká nějaká ztráta, tak není aktuální ani žádný příchod. Už dřív jsem říkal, že jsem spokojený s tím, jaký tým mám k dispozici. Proto ani na vedení nežádám žádnou drahou posilu," řekl Komňacký po středeční porážce 1:2 s druholigovým Žižkovem v Tipsport lize.

Žádné zimní rošády

Jablonce se rozhodně nebude týkat žádné divoké zimní rošády. Aktuální prý není ani přestup útočníka Tomáše Pekharta, který se na podzim blýskl jedenácti góly a ucházejí se o něj zahraniční kluby. Pekhart téměř jistě zatím zůstane v Jablonci, kde se hodlá připravit na červnové mistrovství Evropy jednadvacítek.

Komňacký věří síle mužstva, které si za tři roky svého působení vybudoval podle svého. Jablonec v závěru podzimu natáhl šňůru neporazitelnosti na sedm zápasů, šest z nich vyhrál. "Máme dost silný tým na to, abychom v klidu mohli vyhlížet první jarní ostrý zápas. A dost silný na to, abychom i bez zásadního posílení dál mohli bojovat o první pětku," uvedl Komňacký.

Do týmu se snaží zapracovat jen přicházející mladíky. O šanci si říká talentovaný záložník Ondřej Vaněk z pražské Slavie, odkud Jablonec získal jako součást náhrady za předloňský přestup Adama Hlouška i brankáře Romana Valeše.

Jablonci má pomoci i tradiční tvrdá zimní příprava. Podle Komňackého Severočechům nahrává to, že trénink v domácích podmínkách neztěžují žádné vrtochy počasí jako velké mrazy či sněhové kalamity v minulosti. "Teď to naopak vypadá dost solidně, nejsme ničím omezení," pochvaloval si.

Kouče zlobí marodka

Tři týdny po startu zimní dřiny jej občas pozlobí jen zdravotní stav některých hráčů. Na marodce se k nelibosti Komňackého střídá dost hráčů. Viróza sužovala Jablonského, Kovaříka, Beneše či Krajčíka, zlomený nos trápí Pavlíka a svalové zranění Haurdiče. "To jsou jediné věci, co nám teď vadí. Hráči musí manko dohnat později, ale času do ligy je ještě dost," řekl Komňacký.

Jablonečtí odletí 5. února na herní soustředění na Kypr, o posledním únorovém víkendu startuje jarní část nejvyšší soutěže.

Reklama

Související témata: