Hlavní obsah

Sparta odkládá plzeňskou korunovaci, po derby je zase o bod za Viktorií

Obhájce titulu ještě žije. Fotbalisté pražské Sparty porazili v předehrávce 28. ligového kola Bohemku 2:0 a stejně jako před týdnem se alespoň na den přiblížili vedoucí Plzni na jediný bod. Viktoria má k dobru sobotní duel v Teplicích a také jistotu, že na Stínadlech ještě mistrovský titul neoslaví. Pražské derby rozhodl rázný nástup Sparty, která do 11. minuty stihla vstřelit dva góly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Libor Sionko ze Sparty se raduje z gólu proti Bohemians

Článek

Spartě se na předzápasovém tréninku zranil Kadlec a jen na lavičce zůstal Kerič, takže do základní sestavy se tentokrát vešli Pekhart, Sionko i Podaný.

V posledních zápasech v Teplicích a s Libercem prožívali obhájci titulu nervy až do posledních sekund, a tak toužili po klidnějším průběhu malého pražského derby. Však také do zápasu patřičně vlétli a po jedenácti minutách už vedli o dva góly...

Hned ve druhé minutě zůstal ve vápně nehlídán Kweuke, hodně lajdáckou střelou však branku netrefil. Později tedy do podobné šance vyslal Sionka a ten zakončil mazácky - dloubl balon nad vybíhajícího Sňozíka a otevřel skóre. Klokani se ani neměli čas vzpamatovat, a přišel druhý úder. Podaný efektním obloučkem uvolnil Pekharta, který se nerozpakoval a prudkou bombou propálil gólmana přízemní střelou. Byl to jeho patnáctý gól v sezóně, takže se přiblížil na dvě trefy ke svému podzimnímu jabloneckému parťákovi Lafatovi.

Fotbalista Bohemians Ibragimov reaguje na červenou kartu. Dvě žluté stihl za tři minuty pobytu na hřišti...foto: Právo/Jan Handrejch

Zkoprnělá Bohemka se přece jen po chvíli oklepala a její nejlepší střelec Škoda trefil ve 24. minutě při pokusu o lob horní síť branky uzdraveného Blažka. Pak ovšem klokany kuriózním způsobem potopil střídající Ibragimov. Ve 38. minutě přišel na hřiště místo Sedláčka a hned o minutu později srazil Kušníra, takže si vysloužil žlutou kartu. Ve 41. minutě pak šlapákem dojel Brabce a po druhé žluté kartě byl vyloučen! Za pouhé tři minuty pobytu na trávníku reprezentant Uzbekistánu svému týmu opravdu „pomohl“...

Kouč Hoftych tak nechal o přestávce v kabině střelce Škodu, aby nachystal mužstvo na poločasové oslabení. Přesto mohli hosté na úvod druhé půle snížit. Hartig poslal hlavou míč do Blažkovy sítě, jenže z ofsajdového postavení, a tak jeho gól neplatil. Pak už šance logicky přibývaly na druhé straně. Pekhart podruhé neuspěl, proti Vackovi se vytáhl Sňozík.

Vacek ze Sparty (vpravo) v souboji se Štohanzlem z Bohemiansfoto: Právo/Jan Handrejch

Po dalších gólech už jako by domácí neprahli, zápas se jen dohrával. Pozitivem aspoň bylo, že se na ligový trávník vrátil mladý reprezentant Krejčí, jehož při lednovém halovém turnaji ošklivě zranil liberecký Breznaník. Také Krejčí se do šance dostal, ale lekl se jí. Skóre, které svítilo na tabuli již po 11 minutách, tedy zůstalo jako konečné.

Rozhodčí byl sparťan, vztekal se Ibragimov

Letenští teď budou čekat, jak na situaci zareaguje Plzeň. „Sobotní duel v Teplicích je v bitvě o titul zřejmě klíčový. Už jen proto, že nám zbývají jen dva zápasy a Plzni ještě tři,“ uvědomuje si letenský kouč Jozef Chovanec. „Poté, co jsme na Stínadlech remizovali 2:2, věřím, že Teplice jsou schopné Plzeň porazit. Pro každého je to nepříjemný soupeř,“ připomněl útočník Tomáš Pekhart.

Klokani žehrali na výkon rozhodčího Pavla Královce. „Rozhodčí byl sparťan, nebo co... Nevím, za co mi dal první žlutou. A při druhé fauloval Vacek mě, já pak spadl na Brabce a omlouval se mu. Vůbec nechápu, za co mě vyloučil,“ láteřil Aziz Ibragimov. „Královec je mezinárodní rozhodčí, přitom divákům zkazil zápas. Řepka v přerušené hře odstrčil Hartiga. To mohla být i červená a nedávala se ani žlutá... Vzhledem k tomu, co prošlo sparťanům, byl na nás sudí moc přísný,“ přidával se trenér Pavel Hoftych.

Sparta Praha - Bohemians 1905 2:0 (2:0)
Branky: 9. Sionko, 11. Pekhart. Rozhodčí: Královec - Košec, T. Kovařík. ŽK: Kušnír - Ibragimov. ČK: 41. Ibragimov. Diváci: 10 023.
Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko (66. Kerič), Vacek, Matějovský, Podaný (76. Krejčí) - Pekhart (81.Kladrubský), Kweuke. Trenér Jozef Chovanec.
Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Bartek - Moravec, Držík, Sedláček (38. Ibragimov), Štohanzl - Hartig (79. Barros), Škoda (46. Kraus). Trenér Pavel Hoftych.

Reklama

Související témata: