Hlavní obsah

Slavia se odvolala. Její ředitel Platil věří, že podmínky splní a ligovou licenci dostane

PRAHA

Odvolali se. Samo sebou že fotbalová Slavia vznesla své námitky proti verdiktu licenční komise ČMFS, která ji před dvanácti dny odmítla udělit ligovou licenci potřebnou k tomu, aby mohla hrát nejvyšší soutěž i v příští sezóně. „Teď věříme, že jsme schopni požadavkům dostát a že nám bude licence dodatečně udělena,“ komentoval odvolání generální ředitel vršovického klubu Miroslav Platil.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Slavie Miroslav Platil (vpravo) věří, že Slavia licenční podmínky splní a licenci pro příští soutěžní ročník dostane.

Článek

Verdikt licenčního tribunálu vynesený před dvanácti dny byl k zadlužené a na pokraji krachu se zmítající Slavii nesmlouvavý. „ Nepředložili jasnou vlastnickou strukturu svojí akciové společnosti, nedoložili splacení dluhů vůči hráčům, zaměstnancům a státu. Ani nedokladovali, jak bude vypadat finanční zajištění na příští sezónu,“ pravil předseda licenční komise Bohuslav Pavlík poté, co vynesl nad vršovickým klubem ortel.

Tucet dnů, kdy se ledy pohnuly

A nic na něm nezměnilo ani to, že do Slavie vstoupila společnost Natland Group, která poskytla klubu půjčku pohybující se kolem tří milionů korun, aby mohl alespoň část nejtíživějších dluhů splatit.

Během dvanácti uplynulých dnů se ale ledy přece jen trochu pohnuly. Nejprve v samotném Edenu, kde rozlícení fanoušci hrozili klubovému vedení defenestrací a když jim to nevyšlo, alespoň si vybili během pohárového semifinále s Olomoucí vztek na ploše i na stadionu, za což dostal klub hodně milosrdnou pokutu 750 tisíc korun a povinnost sehrát tři soutěžní zápasy bez diváků. Poté došlo k pohybu i v zákulisí...

Fanoušci Slavie se řítí do útrob stadionu v Edenufoto: Právo/Petr Horník

Údajný majitel slávistických akcií Antonín Franc je nakonec přenechal za symbolickou cenu společnosti Natland, ale nevyšlo přitom najevo, zda tím Natland získal ve Slavii majoritu.

Ani nemohlo, protože britská společnost ENIC opakovaně tvrdí, že majoritní balík akcií vždy měla a dál má v rukou ona, v čemž jí dal ostatně londýnský soud za pravdu. A navrch uznal její pohledávky vůči Edenu šplhající do výše 110 milionů korun, které musí Slavia splatit okamžitě.

Jednalo se v Londýně i na Strahově

I proto proběhlo v pondělí v Londýně první kolo jednání, jehož se zúčastnili zástupci společností ENIC, Natland a údajně i tajemný investor, jenž hodlá do Slavie vstoupit. Výsledky rokování však nechtěla žádná ze zainteresovaných stran komentovat, natož aby prozradila jeho průběh.

Před úterním písemným odvoláním proti verdiktu licenční komise se pak konala schůzka i na pražském Strahově, kde si zástupci Slavie i akcionáře Natland ověřovali, jaké požadavky svazu musí splnit, aby s odvoláním uspěli.

Zleva údajný exmajitel Slavie Antonín Franc, Miroslav Platil, a předseda ČMFS Ivan Hašekfoto: www.fotbal.cz

„Věříme, že jsme jim schopni dostát,“ nechal se slyšet generální ředitel Slavie Miroslav Platil.

Teď rozhodne licenční tribunál

Stejně jako Slavia se odvolalo i Ústí n.L., které před tuctem dnů licenci rovněž neobdrželo a hrozí mu, že bude administrativně přeřazeno do ČFL, tedy třetí ligy.

Odvolání obou klubů nyní posoudí svazový licenční manažer Stanislav Rýznar, který předloží svůj posudek licenčnímu tribunálu tvořenému předsedou svazu Haškem, generálním sekretářem Rudolf Řepka, ředitelem oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubasem a zástupcem legislativního oddělení Janem Obstem. ten musí o udělení licence rozhodnout nejpozději do konce května.

Reklama

Související témata: