Hlavní obsah

Řepka, stoper číslo čtyři? Není v první dvojce, říká Hašek mazaně

PRAHA

Stačí ještě jedna čárka a fotbalisté Sparty překonají osmi výhrami ve všech úvodních zápasech sezóny svůj vlastní rekord. O to cennější, že by se tak stalo v pondělním duelu s rivalskou Slavií (od 19:30, přímý přenos vysílá ČT4). Derby také napoví, jaká bude pozice nedávného kapitána mužstva Tomáše Řepky, který si nakonec rozmyslel přestup do Příbrami a zkusí se probojovat zpátky do sestavy ligového lídra.

Foto: Sport.cz

Tomáš Řepka v typickém gestu nekompromisního bývalého kapitána Sparty

Článek

Sparta v lize šlape jako už dlouho ne. Otázkou však je, jak na ni zapůsobí situace kolem Tomáše Řepky. Unese on sám fakt, že už se možná nevrátí do sestavy? Nebude dusno v kabině? Jak budou reagovat trenéři? Všem těmto otazníkům měl předejít Řepkův přestup do Příbrami, na němž sice byly domluveny kluby, stoper si ho však těsně před uzávěrkou přestupů rozmyslel.

„Již v létě jsem říkal, že Tomáš ztratil svoji výsadní pozici a musí si své místo obhájit. Na začátku sezóny tak činil, pak jsme ale angažovali Jirku Jarošíka a Tomáš místo v základu ztratil,“ vysvětluje první kouč Martin Hašek.

Řepka vypadl ze sestavy po porážce s Vasluí, pak se navíc zranil. „Teď už je Tomáš v pořádku. Čtvrteční trénink byl hodně ostrý a zvládl ho od začátku až do konce,“ líčí trenér.

Trenér fotbalistů Sparty Martin Hašekfoto: Právo/Jan Handrejch

Hašek v Příbrami končil, Řepka tam nechtěl

Jak se ale teď realizační tým bude koukat na fotbalistu, který se netajil přáním z mužstva odejít...? „V mých očích si tím Tomáš nijak neuškodil. Řekl na rovinu, že závěr kariéry nechce strávit na lavičce, ale na trávníku. Absolutně ho chápu, já na tom byl v jeho věku ve Spartě stejně.“

Řepka opravdu mohl jít v Haškových stopách. „Také já tehdy ztratil místo v sestavě a zašel za trenérem Bílkem, ať mě pustí někam, kde budu hrát. Odešel jsem právě do Příbrami, kam mohl zamířit i Tomáš, a tam kariéru ukončil,“ připomíná kouč.

Jarošík se Zápotočným mají navrch

Řepka tedy na Letné zůstává. Zdá se, že jako stoper číslo čtyři za Jarošíkem, Zápotočným a Brabcem, který je prvním náhradníkem. „Nechci dělat žádné žebříčky. Řekněme, že Řepka není momentálně v první dvojici. Pokud ovšem bude lepší než jeho konkurenti na stoperském postu, pak se na hřiště vrátí,“ říká Hašek.

Když se někdo nezraní, Sparta zatím nemá moc důvodů sestavu měnit. „Máme dál čtyři stopery na dvě místa. Vyhráváme, držíme nějakou sérii, na níž se dobrými výkony podílejí i Jarošík se Zápotočným. Jejich šance tak jsou logicky větší,“ poukazuje Hašek.

Sparťané Tomáš Řepka a Bony Wilfried oslavují výhru na Slavii. V pondělním derby si teď Řepka pravděpodobně nezahraje...foto: Právo/Milan Malíček

V kabině je prý zatím klid. „Není na místě, abychom si Řepu nějak dobírali. Každého hráče to může potkat. Byli jsme o jeho situaci informováni, nebylo to pro Tomáše vůbec snadné,“ konstatuje Marek Matějovský, po Řepkovi nový kapitán Sparty.

Idol sparťanských fanoušků může klidně do béčka

Řízný stoper zůstal mimo jiné i proto, aby se s Letnou loučil titulem. Na něm by měl podíl tak jako tak, protože první tři zápasy odehrál. Jde však o to, aby se v dalších týdnech nepropadl až do béčka.

„Žádný náš hráč podle mě nemá ve smlouvě, že by nemohl nastoupit za rezervu... V případě potřeby může jít kdokoliv z áčka hrát za béčko. Včetně Tomáše. Zatím jsme o tom ale nemluvili,“ krčí Hašek rameny.

Zatím neprozradí, kde fanoušci najdou Řepku při pondělním derby. Zda na hřišti, na lavičce – nebo na tribuně. „Tomáš se připravuje spolu s ostatními, pro zranění by měl chybět jen Hušek. Nominaci osmnácti hráčů oznamujeme většinou den před utkáním, ale někdy také až dvě a půl hodiny před utkáním společně se základní sestavou. Na soustředění před zápasem bereme vždy větší počet hráčů, než se jich do zápisu vejde,“ nechce Hašek předbíhat událostem.

Reklama

Související témata: