Hlavní obsah

Fotbalisté Plzně vstoupili do registru dárců kostní dřeně

PLZEŇ

Desítka fotbalistů Viktorie Plzeň, včetně kapitána Pavla Horvátha, vstoupila dnes v Plzni do Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD). V případě potřeby tak budou ochotni věnovat svou kostní dřeň pacientovi s leukémií nebo jinou vážnou poruchou krvetvorby. ČNRDD je největší databází svého druhu v ČR a registruje přes 36.000 dárců, řekla dnes ČTK prezidentka Nadace pro transplantaci kostní dřeně Renata Jenšíková.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalisté Plzně jsou v registru dárců kostní dřeně.

Článek

Vedle fotbalistů, kteří využili reprezentační přestávku, si dnes nechali odebrat vzorky krve pro vyšetření takzvaných transplantačních znaků také například trenér týmu Pavel Vrba či generální manažer Adolf Šádek. V příštích týdnech by se měli do registru nechat zapsat také čtyři plzeňští reprezentanti z národního mužstva.

"Dozvěděli jsme se, že existuje projekt dárcovství kostní dřeně pro lidi s rakovinou. To je to nejmenší, co můžeme udělat," řekl novinářům k rozhodnutí vstoupit do registru Vrba. Připustil, že někteří hráči se obávají, co by následovalo v případě, že by byli vyhodnoceni jako vhodní dárci a dřeň by měli jít darovat. Nepředpokládá ale, že případný odběr dřeně by hráče odstavil na dlouhou dobu.

"Četli jsme brožuru, nepředpokládám, že by to mělo být nějak složitější. Pokud by to pomohlo v té věci, myslím si, že každý z nás, kdo jsme sem přišli, je ochotný to podstoupit," shrnul Horváth, který zatím nedaroval ani krev. Naštěstí prý nemá ze svého okolí žádnou zkušenost s někým, kdo by transplantaci kostní dřeně potřeboval.

Viktoriáni dostali výjimku

ČNRDD musel kvůli některým Viktoriánům udělat výjimku. Běžně se totiž do registru přijímají lidé do 35 let. Jedno vyšetření vzorků krve nehradí pojišťovna ani stát a stojí kolem 2000 korun. Registr má proto zájem především o mladé dárce, protože s rostoucím věkem přibývá v populaci nemocí. "U FC Viktoria jsme udělali ve věkovém omezení pár výjimek, a rádi. Víme, že lidé spjatí se sportem jsou zdraví a v dobré tělesné kondici," dodala Jenšíková.

ČNRDD je obecně prospěšná společnost, založená Nadací pro transplantaci kostní dřeně v roce 1992. Je součástí celosvětové sítě registrů dobrovolných dárců dřeně. V různých registrech světa je evidováno téměř 18,4 milionu dobrovolných dárců. ČNRDD patří k světově nejúspěšnějším registrům a jako čtvrtý na světě má nejvyšší akreditace kvality svých služeb.

Reklama

Související témata:
Dřeň
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava