Hlavní obsah

Potvrzeno! České rozhodčí bude mít na povel bývalý portugalský sudí Pereira

dos, zpSport.cz
Aktualizováno

Cizinec už jednou českým rozhodčím šéfoval, od léta 2016 do léta 2018 je vedl Polák Michal Listkiewicz. Český fotbal si teď vážně pohrává s myšlenkou, že by povolal další pomoc ze zahraničí. Po Berbrově korupční aféře funguje pouze dočasná Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR. Výkonný výbor FAČR na úterním jednání potvrdil, že se do do čela nové komise postaví Vítor Manuel Melo Pereira, známý bývalý sudí z Portugalska.

Komisi rozhodčích FAČR povede od nového roku Portugalec Melo PereiraVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Obnovit důvěru v rozhodčí není vzhledem ke korupčnímu skandálu kolem Romana Berbra snadný úkol. Ujmout se ho musí cizinec, což strahovská generalita na zasedání výkonného výboru schválila a potvrdila, že nově vznikající Komisi rozhodčích FAČR povede od ledna 2021 portugalský nezávislý odborník Vítor Manuel de Melo Pereira.

Portugalský arbitr už podobnou funkci zastával. Od srpna 2017 do letošního léta vedl na doporučení FIFA a UEFA komisi rozhodčích v Řecku.

Zástupce UEFA  do čela nově se rodící české komise rozhodčích, jejíž definitivní složení by mělo být známo na začátku příštího roku, byl vybrán na základě debaty předsedy Komise rozhodčích UEFA Roberta Rosettiho s předsedou FAČR Martinem Malíkem.

„Jde v tuto chvíli o jedinou možnou cestu k nápravě aktuální situace kolem Komise rozhodčích FAČR a rozhodčích obecně. Jméno pana de Mela Pereiry, které nám bylo nabídnuto ze strany UEFA, jsem prodiskutoval i se zástupci Ligové fotbalové asociace a jednoznačně jsme se shodli na tom, že jde o nejlepší možné řešení. Přeji si, aby pan de Melo Pereira vrátil Komisi rozhodčích FAČR co nejdříve status odborného, transparentního a plně nezávislého orgánu," říká předseda FAČR Martin Malík.

Český muž v Řecku jen chválí

Pro Mela Pereiru má jen slova chvály Petr Fousek, český fotbalový funkcionář a diplomat, který dohlíží již dva a půl roku jako expert FIFA a UEFA na řecký fotbal.

„Profesionál a odborník každým coulem. Nejen jako zkušený bývalý mezinárodní rozhodčí, ale také jako funkcionář, který vedl komise v Portugalsku, Brazílii a Řecku," poukazuje Fousek.

„Dva a půl roku jsem s ním spolupracoval a byl prakticky v každodenním kontaktu. Mohu ho jen doporučit, pod tuhle volbu bych se podepsal. Jak z pohledu stavu českého rozhodcovství, tak i ze strany UEFA," chválí Portugalce.

Melo Pereira pískal v letech 1998 a 2002 celkem čtyři zápasy na mistrovství světa. V roce 2002 pak řídil finále Poháru UEFA v Rotterdamu, v němž domácí Feyenoord porazil 3:2 Dortmund s českými legionáři Rosickým a Kollerem v sestavě.

Portugalec mluvící kromě rodné řeči plynule anglicky, španělsky a francouzsky, dosáhl v roce 2001 trenérského vzdělání UEFA Advanced Coach a roku 2002 se stal členem komise rozhodčích UEFA. Působil mj. jako předseda komise rozhodčích portugalské, brazilské či řecké fotbalové federace, kde svoji činnost pod hlavičkou UEFA ukončil v roce 2020.

Teď bude 63letý rodák z Lisabonu dohlížet na české rozhodčí.

Reklama