Hlavní obsah

Hrůza. Ten zápas jsme soupeři bez boje darovali, přiznával po dalším výprasku Jarošík

Zápas jako přes kopírák. A už druhý, v němž Sparta totálně vyhořela. Před dvěma týdny ji dal lekci Liberec, v sobotu ji ztrapnila Mladá Boleslav. Z obrovského náskoku, který si letenský tým před reprezentační přestávkou vytvořil, zůstalo šestibodové aktivum na mistrovskou Plzeň a obavy, zda se při momentální bídné formě letenského mužstva náskok nesmrskne úplně. „Mysleli jsme, že všechno půjde samo a teď jsme už v druhém zápase dostali za uši. Samo to prostě nepůjde,“ přiznával vůdce sparťanského týmu Jiří Jarošík po třígólovém výprasku.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťan Jiří Jarošík (vpravo) v souboji s boleslavským Janem Chramostou.

Článek
Fotogalerie

Do reprezentační přestávky jste suverénně vládli lize, šli od vítězství k vítězství, nedostávali góly. A najednou zlom, po němž se mančaft topí v bezmoci. Kde je příčina?

Sám nevím, co se s námi děje. Po domácí prohře s Libercem jsme se na zápas s Mladou Boleslaví připravovali, jenže to bylo zase jako přes kopírák. Soupeř bránil, dobře si nás rozebíral, ve třech čtyřech lidech chodil do brejků, s nimiž jsme měli problémy.

Trenér Hašek se po utkání moc a moc zlobil na obranu, která vůbec neplnila stanovené úkoly. Přitom po vašem návratu na Letnou byly zadní řady hlavní silou Sparty, neboť byly takřka neprostupné a soupeři vám nedokázali dát gól!

Jenže to byly jiné zápasy. První gól jsme dávali pravidelně my, takže protivník musel hru otevřít a nám se hrálo samozřejmě lépe. Teď jsme třeba od Mladé Boleslavi dostali těsně před přestávkou dost náhodnou branku a začalo trápení. Všichni se tlačili dopředu, dozadu se nikomu nechtělo, nehráli jsme v obranném bloku, jak jsme hrát měli, takže nastaly problémy. Sprintující hráči hostů se při kontrech těžko bránili...

Brankař Sparty Milan Švenger inkasuje druhý gól od Jana Chramosty z Boleslavi (zcela vpravo).foto: ČTK/Roman Vondrouš

Vy jste nejen neubránili, ale sami jste se za celé utkání vůbec na nic nezmohli.

První půle ještě tak strašná nebyla. Šance jsme si sice nepřipravovali, ale míč jsme pod kontrolou měli. Hráli jsme ale hloupě středem, do šestnáctky nelétaly žádné centry, ani standardku jsme si nevynutili. A jakmile dala Mladá Boleslav po přestávce další dva góly, byl konec.

Jenže konec hodně zoufalý a odevzdaný, takže publikum začalo skandovat: Bojujte za Spartu!

Hrůza. Soupeři jsme zápas opravdu darovali. Odevzdali jsme ho bez boje. Působili jsme úplně zlomeně.

Třeba je to tím, že po sérii devíti ligových výher v řadě už nejste patřičně hladoví a chtiví dalších výher. Ostatně, trenér Hašek na toto téma mluvil už po minulém kole, byť jste v Teplicích šťastně vyhráli.

Potvrdilo se to. Asi jsme si skutečně mysleli, že všechno půjde samo. A ono to samozřejmě samo nejde. Viděli jsme to v předchozím domácím zápase s Libercem, teď s Mladou Boleslaví zase. A i v Teplicích jsme tak mohli dopadnout. Kdybychom tam dostali první gól my, asi by utkání skutečně vypadalo jinak.

Vaši fanoušci vycítili, že se zmítáte v krizi, takže po třetím inkasovaném gólu se dožadovali změn v sestavě a nasazení Tomáše Řepky, který z kádru vypadl poté, co jste se na Letné objevil vy. Jak vám v tu chvíli bylo?

Po dvou rychle inkasovaných gólech člověk myslí spíš na to, co se zápasem ještě udělat, než aby vnímal skandování diváků.

Může se stát, že by vás Řepka v příštím zápase v Olomouci vytlačil ze sestavy? Že by došlo ke korekcím ve složení obrany?

To je věcí trenéra, který má na změny plné právo. Zvláště když jsme ho my, kteří jsme proti Mladé Boleslavi hráli, nepřesvědčili.

Po utkání na Hané má liga na programu další reprezentační přestávku. Nebude po ní Spartě ještě hůř? Nepřijde nakonec o veliký náskok, který v úvodu podzimu získala a jenž se nyní smrskl už jen na šest bodů?

Musíme se dát zase dohromady, koncentrovat se na naše zápasy a znovu začít vyhrávat. Před reprezentační pauzou jsme sehráli spoustu dobrých zápasů, teď přišly tři mrtvé. Byla by hrozná škoda promarnit náskok, který jsme měli a vlastně pořád máme.

Reklama

Související témata: