Hlavní obsah

Příbramský Vavruška udělal ze zalezlých obranářů gólové dravce

PŘÍBRAM

Fotbalisté Příbrami jsou jednoznačně nejpříjemnějším překvapením první poloviny probíhajícího ligového ročníku. Se čtyřiadvaceti body mají rozhodně blíž k bojům o pohárovou Evropu než o záchranu, která byla po mnohá léta jejich denním chlebem. U Litavky v neděli padl i úřadující mistr a Příbram byla po většinu zápasu lepší. Velkou zásluhu na příbramské proměně má trenér David Vavruška, který z nekoukatelně hrajících obranářů udělal dravce, tým hladový po gólech a vítězstvích...

Foto: fkpribram.cz

Kouč Příbrami David Vavruška

Článek

Útočník Tomáš Wágner si připsal na podzim sedmý ligový gól, který se ukázal v souboji s mistrem jako rozhodující. „Můj gól byl dílem Lukáše Pleška. Dal mi báječný balón na malé vápno, pro mne už to bylo docela jednoduché,“ říkal s úsměvem. Když přišla řeč na jeho dvě zahozené tutovky, zvážněl.

„Byly minimálně dvě. V té 74. minutě jsem byl před Čechem úplně sám. Zbytečně jsem se ukvapil a dal to do něj. Od té chvíle jsem se bál, abychom o vítězství nepřišli. Naštěstí se to nestalo, i když byli (hráči Viktorky) hodně nepříjemní a trefili tyč,“ zakončil svoje přiznání s ulehčením.

Hrají pro diváky

Příbram prožívá jeden z nejkrásnějších fotbalových podzimů. Čtyřiadvacet bodů po polovině soutěže neměla, kam paměť sahá. „My si to náramně užíváme. Hrajeme otevřený fotbal, který nás baví. Chceme hrát pro diváky a dneska se to povedlo, vtáhli jsme je do hry. Výhru jsme si užívali společně. My jsme neměli v zápase s Plzní co ztratit, podle mne jsme byli i lepším týmem a zvítězili jsme zaslouženě. Viktorka hraje ofenzivní fotbal. Vzadu měli dneska díry, které jsme dokázali využít,“ zářil spokojeností.

„O tom, kolik chceme na podzim získat bodů, jsme nemluvili. Čtyřiadvacet je hodně, nějaké jsme poztráceli zbytečně, ale věřím, že tři můžeme ještě získat v neděli na Žižkově. Na hře, kterou předvádíme, má velkou zásluhu trenér David Vavruška. Do kabiny přinesl úplně jinou filozofii než většina předchozích trenérů. Chce od nás ofenzivní fotbal, který se líbí a je i úspěšný,“ dodal Wágner.

Zalézat už nebudeme, tvrdí kouč

Vavruška převzal ligový tým Příbrami s podmínkou, že... „Budeme hrát ofenzivní fotbal, na góly a pro diváky. A pokud to nebudu fungovat, vrátím se k dorostu. Já na tomhle místě nelpím,“ řekl před sezónou a opakuje pokaždé, když se někdo podivuje nad tím, že Příbram nezaleze do obranné ulity ani v duelech se silnějšími soupeři, k nimž v neděli patřila i Plzeň.

„Je to nejlepší tým, s jakým jsme na podzim hráli, lepší než Sparta. Viktorka hraje stále svůj ofenzivní pohledný fotbal, ať vede nebo prohrává,“ složil nejprve poklonu soupeři a dodal: „My se snažíme také hrát útočně. Zalézat už nebudeme. Proti Plzni jsme chtěli potvrdit, že naše zlepšená hra má stoupající tendenci. Hráli jsme otevřeně a mohlo to dopadnout všelijak. Mohli jsme prohrávat 0:1, ale také vyhrát ještě výraznějším rozdílem.“

Každá výhra má svou hodnotu

Útočný fotbal má v podání jím vedeného mladého mužstva i svoje úskalí. „Snažíme se hrát všude a proti všem stejně ofenzivně. Někdy se vyřítíme do útoku v sedmi lidech a nestihneme se vrátit, ale zapracovali jsme i na defenzivě. Hodně záleží na tom, jak se s naší hrou vyrovná soupeř. Třeba proti Spartě nebo v Jablonci to nefungovalo. V Českých Budějovicích to bylo utrpení, ale od té porážky jsme zase udělali kus práce. Upřímně řečeno, nerozlišuji mezi výhrami, jestli byla cennější ta nad Plzní nebo v Ostravě. Každá má svoji hodnotu, je za ní kus práce a za odměnu tři body. Cenné je, že dáváme hodně gólů,“ zdůraznil Vavruška.

Chválu odmítá a zůstává nohama na zemi. „Po polovině soutěže máme čtyřiadvacet bodů. My jsme si nějaký konkrétní bodový cíl nedali, ale je to slušný počet. Rozhodně ale neusneme na vavřínech a nedělám si ani nějaké iluze nebo velké plány. Třeba nám nevyjde úvod jara, prohrajeme šest zápasů, vyhodí mě a vy si po čase ani nevzpomenete, že existuju,“ pravil s trochou nadsázky směrem k novinářům.

Reklama

Související témata: