Hlavní obsah

Chovanec: Ve Spartě jsem neměl doživotní smlouvu, ke Slavii se teď neupínám

Žádné emoce, výčitky nebo snad silná slova. Léta byl zvyklý pracovat pod tlakem, a tak když přišel čas odchodu z Letné, zvládl ho Jozef Chovanec s noblesou. Do fotbalové Sparty se vrátil v roce 2006 jako prezident. V roce 2008 převzal roli trenéra a později i generálního sportovního manažera. V neděli večer se s majitelem klubu Danielem Křetínským dohodl na ukončení spolupráce.

Článek

Ze Sparty už jste odcházel jako hráč či trenér. Je pro vás tento poslední odchod nejhorší?

Ne, není. Odcházím s pocitem částečně dobře vykonané práce. Něco se nám povedlo, ale je to sport, k němuž patří i odchody. Ve fotbale jde o normální situaci, já také kolikrát střídal kolegy.

Kdy jste pochopil, že opravdu končíte?

S Danielem Křetínským jsme byli neustále v kontaktu, vždy jsme po analýze dospěli k nějaké dohodě. V neděli jsme se shodli, že nastala doba na změnu. Nesplnili jsme cíle, jimiž byl v minulé sezóně titul a na začátku nové postup do Evropské ligy. Nedokázal jsem také tým dostat do Ligy mistrů, což mě mrzí. Je tedy nutné nést odpovědnost. I já přemýšlel, jak Spartu posunout dál. Myslím si, že se nám ji podařilo dostat na dobrou úroveň. A teď je na někom jiném, aby šla ještě dál. Jsem sparťan a i mým zájmem je, aby se to povedlo.

Čemu váš odchod pomůže?

Byl jsem tady šestý rok, takže už jen sama personální změna by klubu měla pomoci. Potřebuje také nové tváře.

Jako prezident Sparty uváděl Jozef Chovanec do funkce trenéra Michala Bílka (vlevo) a asistenta Horsta Siegla.foto: PRÁVO/Václav Jirsa

O vašem odchodu se mluvilo dva týdny. Jak se vám v atmosféře těchto spekulací pracovalo?

Působil jsem ve Spartě dlouho, takže na tlak jsem zvyklý. Já to tedy tak nebral, horší to bylo pro hráče. Potřebují cítit někoho, kdo za nimi stojí a brání je. Nic jsem nekomentoval a soustředil se dál na svou práci. Jsem rád, že po podzimu předávám mužstvo na prvním místě ligové tabulky se šestibodovým náskokem.

Co ještě se vám během posledního působení povedlo?

Když jsem přišel, byla přetržená nit mezi áčkem a mládežnickými týmy. Bylo nutné to dát dohromady. To se povedlo, někteří mladíci se do mužstva zabudovali a další jsou připravení.

A co si naopak vyčítáte?

Není jednoduché sparťanské cíle naplňovat. Bohužel, rozhodující zápasy jsme sehráli v období krátce po přestupech, což se projevilo. Pokud se týká příchodů hráčů, ne vždy se trefíte. Důležité je chyby minimalizovat. A myslím, že jich moc nebylo.

Jako kouč udílí Jozef Chovanec (druhý zleva) pokyny kapitánovi Tomáši Řepkovi.foto: Právo/Milan Malíček

Traduje se, že Petr Mach vám kdysi dal doživotní smlouvu ve Spartě. Je to pravda?

Kdybyste přišli ke mně do kanceláře, tak bych vám ukázal, co mám podepsáno... Ne, doživotní smlouvu jsem neměl.

Už víte, kam zamíří vaše příští kroky?

Nebyla možnost, že bych na Spartě pokračoval v jiné roli. Teď bych si měl dát odstup. Bez fotbalu dlouho nevydržím, budu se snažit vyrazit na stáž do Holandska či Belgie

Žádnou nabídku nemáte?

Na stole nic neleží. Během působení ve Spartě jsem měl nabídek hodně, ale všechny je odmítl. Nepřicházelo v úvahu, abych odešel. Ve fotbale bych ale samozřejmě rád pracoval dál.

Jako trenér, nebo znovu jako manažer?

Je mi to jedno. Trenéřině bych se nebránil, zase mít ten adrenalin. Na druhou stranu bych rád navázal na manažerskou práci ve Spartě. V našich podmínkách je to novum, podle mě však má budoucnost.

Trenér Sparty Jozef Chovanec (vlevo) a jeho asistent Martin Hašek (vpravo).foto: Právo/Jan Handrejch

Vzal byste Slavii...?

Měl jsem k ní vždy respekt. Spolupráce mezi Spartou a Slavií byla dříve lepší. Nelíbilo se mi, když se pak objevily urážky mezi hráči, to se nehodí. Mé myšlenky se ovšem k tomuto klubu určitě neupínají.

Kovaný sparťan František Straka ale nedávno Slavii vzal.

Nemluvil jsem s ním o tom, ale jeho rozhodnutí respektuji.

Za koho vlastně Straka nastoupí v silvestrovském derby?

Zatím Franta vždycky nastupoval za Spartu. A teď asi zase bude stát před důležitým rozhodnutím. Sám jsem zvědavý, koho si vybere.

Na Letnou jste se už vracel jako hráč, později coby prezident, trenér a manažer. A příště?

Když bude zájem – jsem přece sparťan! Na mém postoji ke klubu se nic nemění, záležet ovšem bude na Spartě. Na její zápasy budu chodit pořád.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články