Hlavní obsah

Miloš Karišik se zabydlel v Liberci, Filip Novák oživil sestavu Jablonce

Josef PešoutSport.czPrávo

Prvoligové celky Slovanu Liberec a Baumitu Jablonec se opíraly během podzimní fotbalové sezóny o výrazné osobnosti, ať už to byli v libereckém dresu Nezmar, Štajner, Breznaník, Gebre Selassie, či jablonečtí Lafata, Piták, M. Jarolím a další. Ale oba týmy zabudovaly do svých sestav i dosud takříkajíc neznámé hráče, kteří si řekli o svoje místo na ligových trávnících. Patřili k nim například třiadvacetiletý srbský stoper Miloš Karišik v barvách Liberce a jedenadvacetiletý levý obránce Filip Novák v jabloneckém táboře.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Miloš Karišik z Liberce v souboji s jabloneckým Davidem Lafatou.

Článek

„Naše druhé místo po podzimu je vynikající. Před sezónou jsem od spoluhráčů slyšel odvážná přání, že bychom chtěli hrát nahoře, takže teď jsme to splnili. Určitě musíme být spokojeni,“ svěřil se Karišik, jenž přišel v létě do Liberce ze srbského klubu Smederevo.

V libereckém dresu debutoval už ve druhém kole doma proti pražské Slavii. Pak zůstával na lavičce náhradníků, ale poslední třetinu podzimu odehrál v základní sestavě. Ve stoperské dvojici po boku Nezmara. „Mám se od něj co učit. I když se Honza Nezmar přesunul do středu obrany z útoku, jeho zkušenosti jsou pořád znát. Těší mě, že jsme vyhráli závěrečný zápas podzimu na Slavii. Moc si vážím toho, že mi dal trenér Šilhavý důvěru. Vždyť na místa stoperů je obrovská konkurence. Jsou tady ještě Honza Polák a Renáto Kelič, kteří hráli už před mým příchodem,“ líčil Karišik.

V adaptaci na liberecké prostředí mu pomáhá jeho krajan a liberecký záložník Miloš Bosančič, který už hovoří plynně česky. „V Liberci se mi líbí. Stejně tak kladně hodnotím českou ligu, která je podle mně kvalitnější soutěží, než co jsem poznal v Srbsku. Myslím, že Slovan Liberec může bojovat o umístění, které zajistí účast v evropských pohárech,“ tvrdil Karišik.

Trenér Jaroslav Šilhavý má pro srbského stopera pochvalná slova: „Stal se pevnou součástí týmu. Kdykoliv nastoupil, tak nezklamal. Pokud vím, tak přišel původně na půlroční hostování, ale měli bychom zájem, aby u nás zůstal.“

Mladý bek má rozpačité pocity

Filip Novák okusil první ligu už v závěru jara 2009 v dresu Zlína. „Sehrál jsem asi tři zápasy, pak jsme sestoupili. Poté jsem hrál ve Zlíně druhou ligu a moc mě potěšila letošní nabídka z Jablonce,“ přiblížil mladý bek.

V Jablonci oživil jeho sestavu hned od začátku podzimu, kdy naskočil do kvalifikace o Evropskou ligu. Trvalejší místo si ale získal až v závěru ligového podzimu a stihl na hřišti i atraktivní duely v Liberci a doma se Spartou.

„Během podzimu jsem čekal na příležitost, jelikož jsem věděl, že Jablonec má konsolidovaný tým a nejsou důvody ke změnám v sestavě. Z toho závěru podzimu mám rozpačité pocity. Na jednu stranu mě těší, že jsem hrál pravidelně, ale současně mě mrzí, že jsme v posledních dvou kolech vydřeli jen jediný bod. A druhé místo nám bodově trochu uteklo,“ zamyslel se Filip Novák.

Jak se chystá na zimní přípravu? „Bude moje první v Jablonci, jsem na to zvědavý. Mám motivaci dostat se napevno do základní sestavy, což by mě pomohlo i z pohledu nominace do reprezentační „jedenadvacítky“. Jsem v jejím kádru, ale zatím jsem toho moc neodehrál,“ dodal jablonecký obránce.

Reklama