Hlavní obsah

Moravské týmy se chystají na samotě u moře

Valletta

Jen čtyři české prvoligové kluby Zbrojovka Brno, Sigma Olomouc, Slovan Liberec a 1.FC Slovácko zamířily v krátké zimní přestávce na zahraniční soustředění, ostatní zvolily domácí přípravu. Někdo plánovaně, někdo neplánovaně, jako covidem zasažená Slavia Praha. Navzdory složité situaci ve světě se koná Tipsport Malta Cup, jehož účastníky jsou na středomořském ostrově také fotbalisté z Brna a Olomouce.

Foto: fczbrno.cz

Fotbalisté Zbrojovky Brno během tréninku na Maltě.

Článek

Největším lákadlem prosluněného ostrova jsou pro české fotbalisty v lednu skvělé tréninkové podmínky a počasí českého jara. „Po příletu tady sice pršelo, ale předpověď slibuje v dalších dnech slunečno, a na sobotní finále dokonce letních 21 stupňů," hlásí z Malty jeden z organizátorů turnaje Václav Sochor, ředitel komunikace Tipsportu.

Zbrojovka Brno a Sigma Olomouc odletěly na Maltu v pondělí. Stráví tady týden přípravy a zároveň odehrají 3. ročník mezinárodního turnaje Tipsport Malta Cup. V pondělí odpoledne pak odletělo letadlo z Malty do Vídně ještě pro soupeře obou moravských klubů - slovenský Spartak Trnava a pátý tým rakouské ligy Swarovski Tirol Wattens.

Zbrojovka i Sigma hned v pondělí trénovaly v areálu národního maltského stadionu Ta Qali. Bohužel už na úvod soustředění se po souboji se spoluhráčem vážně zranil klíčový útočník Brna Antonín Růsek a zlomená ruka pro něj znamená předčasný návrat domů.

Vlastní hotelové patro i autobus

„Uspořádat celý podnik bylo letos kvůli epidemii covid-19 mimořádně náročné. Nakonec jsme splnili podmínky všech stran, a tak už se čeští a slovenští fotbalisté prohánějí po skvělých trávnících tréninkového areálu národního stadionu Ta Qali. Rakouský klub má pro trénink k dispozici hřiště místního prvoligového klubu Hibernians," informuje Helmut Amhof z agentury MFA Sports Plus.

Organizátoři zajistili pro týmy také ideálně umístěný hotel Salini resort, který stojí „na samotě u moře", několik set metrů od nejbližší civilizace a je celý vyhrazen pro účastníky turnaje.

Kvůli pandemii koronaviru a nutnosti dodržovat přísná hygienická opatření má každý tým k dispozici jedno hotelové patro, rovněž vlastní autobus pro cesty na stadion a samostatnou šatnu.

Po tréninkovém bloku sehrají týmy ve středu úvodní zápasy Tipsport Malta Cupu. Zajímavou konfrontaci českého a rakouského fotbalu přinese duel Zbrojovky s Wattens od 14:00 (přímý přenos na Nova Sport1 nebo internetové TV Tipsport). Druhý zápas od 18:00 bude také mezinárodní, Spartak Trnava vyzve Sigmu Olomouc (přímý přenos na Nova Sport1).

Reklama

Související témata: