Hlavní obsah

Brno - Trnava 1:0Dostálek věří, že Zbrojovka bude konkurenceschopná. Olomouc padla na penalty

Aktualizováno

Fotbalisté Brna zakončili šestidenní pobyt na Maltě výhrou v Tipsport Cupu nad Trnavou 1:0 a v turnaj obsadili třetí místo. V generálce na ligu dal trenér Richard Dostálek šanci především hráčům očekávané základní sestavy a věří, že po doplnění už ohlášenými posilami bude jeho tým konkurenceschopný a v nejvyšší soutěži se udrží. Olomouc ve finále remizovala s rakouským Swarovski Tirol 1:1, penalty prohrála 4:5.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér Brna Richard Dostálek.

Článek

Během pobytu na Maltě se vedení brněnského klubu domluvilo na hostování odchovance Luďka Pernici z Plzně a před podpisem je příchod Jiřího Texla z Olomouce, který na podzim působil v Opavě. Oba zkušení hráči by měli pomoci Brnu k záchraně. Zbrojovka přezimovala na 16. místě se ziskem devíti bodů.

Na rozdíl od Pernici a Texla mohl Dostálek na Maltě vyzkoušet slovenského obránce Timoteje Záhumenského. "Timo se prezentoval během celého přípravného kempu velmi dobře. Podobně to vidí i vedení, které teď bude jednat s hráčem o smlouvě. Já ho rád v týmu přivítám," řekl Dostálek.

Pomalu se mu začíná rýsovat základní sestava, byť nečekaný přetlak může mít Brno ve středu obrany. "Příchod Pernici jednoznačně vítám. I když musím říct, že Kuba Šural odehrál dnes výborný zápas. Pernica tak má týden na to, aby ho z místa vytlačil," usmál se Dostálek. "Posílí to konkurenci, teď už bude záležet jen na hráčích. Potřebujeme je dostat na trénink, pak se uvidí. Máme ale málo času, což je realita doby."

Zatímco v obraně a ve středu pole Brno posílilo, nejbolavějším místem Zbrojovky bude na startu jara útok. Zranění jsou Antonín Růsek a Jakub Přichystal, o post hrotového útočníka se poperou Jan Hladík, Martin Zikl a David Fila. V první lize dosud dal dva góly pouze Hladík. Na exponované místo pravděpodobně posila nepřijde.

"Protočili jsem tady tyto tři hráče a budeme s nimi pracovat do začátku soutěže, aby se dostali do větší pohody. Pokud budou makat tak jako v některých fázích dnešního utkání, tak půjdeme do soutěže konkurenceschopní," uvedl Dostálek.

Brno vstoupí do ligy příští sobotu zápasem v Mladé Boleslavi.

Olomouc ve finále turnaje na Maltě prohrála s Tirolem až na pokutové kopy. V penaltovém rozstřelu jako jediný zaváhal Poulolo, který trefil břevno. Sigma vedla od 39. minuty po brance Zmrzlého, ale pátý tým rakouské ligy v 75. minutě srovnal na 1:1.

"Šli jsme do zápasu s cílem poctivě bránit a zkoušet brejky. Přečkali jsme dvě vyložené šance a jedna se povedla nám. Po pauze jsme soupeře lépe uhlídali, ale paradoxně jsme zaspali při standardce. Penalty jsou loterie. Prohráli jsme s velmi kvalitním týmem," řekl trenér Sigmy Radoslav Látal.

Přípravný fotbalový turnaj Tipsport Malta Cup:
O 3. místo: Zbrojovka Brno - Spartak Trnava 1:0 (1:0)
Branka: 29. Fousek z pen.
Brno: Šustr - Moravec, Dreksa, Šural, Záhumenský - Štepanovský (78. Zikl), Vaněk (78. Bariš), Pachlopník (78. Černín), Sedlák, Fousek (60. Šumbera) - Fila (66. Hladík). Trenér: Dostálek.
Finále: Sigma Olomouc - Swarovski Tirol 1:1 (1:0), penalty 4:5
Branky: 39. Zmrzlý - 75. Hager. Rozhodující penalta: Dedič.
Olomouc - I. poločas: Mandous - Radek Látal, Štěrba, Poulolo, Zmrzlý - Hála, Houska, Greššák, Daněk, González - Radič.
II. poločas: Mandous - Sladký, Beneš, Poulolo, Vepřek - Hála (88. Šíp), Breite, Greššák (84. Grygar), Chytil (84. Yunis), González (87. Zlatohlávek) - Nešpor. Trenér: Radoslav Látal.

Reklama

Související témata: