Hlavní obsah

Pálil do tyče, pak si oddechl. Přiklonili se k nám všichni svatí, říká lídr Pardubic

Praha

Vysloužil si titul smolař utkání. Dvakrát rozezvučel brankovou konstrukci, přesto Michal Hlavatý po ligové bitvě s Příbramí jásal. Kvída po změně stran nasměroval balon do vlastní brány a fotbalisté Pardubic buráceli v šatně radostí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Hráči Pardubic se radují z gólu proti Příbrami.

Článek

Zasloužili jsme si vyhrát, celý zápas jsme byli lepším týmem. Díky bohu, že se k nám přiklonili všichni svatí a zvládli jsme to," spadl balvan ze srdce po výhře 1:0 záložníkovi Východočechů, od něhož se v sobotu paní Štěstěna otočila zády.

Po pětadvaceti minutách hry měl na kopačce vedoucí trefu, jenže z penalty orazítkoval pouze pravou tyč. „Já nejdřív uvažoval, že ji kopnu doprostřed, nakonec jsem rozhodnutí změnil, což se ukázalo jako špatná varianta a řešení," utrousil Hlavatý. Pokutové kopy přitom umí. Na podzim vstřelil gól Liberci, v loňské sezoně druhé ligy bezpečně proměnil hned dva v Chrudimi i doma proti Vyšehradu, po němž tým z města perníku slavil postup mezi elitu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva brankář Příbrami Ondřej Kočí, Karel Soldát z Příbrami a Martin Toml z Pardubic.

„Kdy jsem naposledy nedal? Už si nevzpomenu. Asi bych si na ni příště věřil, ale měli by dostat přednost jiní. Každopádně ať půjde kopat kdokoliv, hlavně ať ji promění," přeje si reprezentant jedenadvacítky. Chuť si málem spravil v závěru poločasu, kousek za šestnáctkou vypálil po zemi, jenže znovu trefil jen pravou tyč. „Tušil jsem, že se bude gólman posouvat a chtěl mu to dát do protipohybu. Byla to sice šmudla, ale kdyby šel balon na bránu, možná v ní i skončil. Příště se spíš budu snažit ji trefit, a ne tolik mířit," vykládal 22letý šikula.

Vlastenec je spasil

Přesto se s parťáky vytouženého gólu dočkal. Centr Tomáše Čelůstky přizvedl Januška a míč před brankářem Kočím nasměroval nešťastně do vlastní brány Kvída. „Ani netuším, kdo z kluků na balon nabíhal. Chtěl jsem ho dávat před obránce do kapsy, byly tam dvě teče, a nakonec z toho padl gól," popisoval klíčový moment Čelůstka. „Dá se říct, že gól byl pro nás vysvobozením," připustil Hlavatý.

„Trenér nám pořád opakuje, ať to tam zkoušíme nastřelit, že se ve vápně může stát cokoliv. Nějaká trma vrma...," přitakává Čelůstka, jenž výkon mužstva kvitoval. „Terén sice nebyl ideální a bral hodně sil, přesto jsme měli míč převážně na kopačkách my a vypracovali si i krásné kombinace," prohlásil pardubický obránce.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Cadu z Pardubic, Dominik Kostka z Pardubic a Tomáš Pilík z Příbrami.

Východočeši bez kapitána Jeřábka, distancovaného stopera Šejvla i záložníka Solila se ve zbytku střetnutí sedmnáctého kola už nenechali o vítězství připravit a slavili první výhru v jarní části. Pro Hlavatého byl přitom duel docela speciální, vždyť právě v Příbrami působil v mládežnických letech.

„Kádr se obměnil, ale půlku týmu znám dobře. Jsou tam kluci, s nimiž jsem hrál v dorostu a moc rád je viděl," uzavřel.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.