Hlavní obsah

Po 25 letech dobyl Letnou. Snad se vrátíme na vítěznou vlnu, věří Klusáček

Praha

Překvapení je slabé slovo. Klokani nachystali pražskému rivalovi v derby pořádný šok. Fotbalisté Bohemians 1905 zvítězili v 17. ligovém kole na Letné 1:0 a ukončili tak hned dvě dlouhé série. Na Spartě uspěli v samostatné české soutěži teprve podruhé, poprvé od září 1996 a dalších patnácti marných výjezdech. Tým v rudých dresech pak v lize porazili poprvé od listopadu 2001 a 25 vzájemných duelech bez výhry... „Body nutně potřebujeme,“ poukazuje trenér Luděk Klusáček, že Klokani ani po senzaci nemají klid.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Bohemians Luděk Klusáček během utkání na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Posunuli jste se aspoň na dvanácté místo tabulky. Začal po čtyřech kolech bez výhry obrat k lepšímu?

Věřím, že se vrátíme na vítěznou vlnu a že psychický efekt bude ještě přínosnější než bodový zisk. Na druhou stranu je potřeba říct, že za týden hrajeme doma s Brnem. Vítězství je potřeba potvrdit, aby mělo svoji cenu.

Je cenné, že jste ukončili dvě dlouhé série, že? Jednu na Letné, druhou pak ve vzájemných duelech se Spartu vůbec.

O obou jsem před zápasem věděl. Hlavně jsme v situaci, v níž body nutně potřebujeme. Z tohoto pohledu přišlo vítězství v pravý čas. A že jsme porazili tak silného soupeře a po takové sérii, je pak dvojnásob sladké.

Loni jste na úvod jara po šesti letech porazili mistrovskou Slavii, teď po ještě mnohem delším čekání Spartu. Kam takové triumfy řadíte?

Výhry v derby jsou samozřejmě cenné úspěchy, ale dívám se na ně z celkového pohledu. Jak odehrajeme sezonu, jaké máme postavení v tabulce na konci sezony, nebo kdyby se nám eventuálně podařilo zabojovat o poháry jako v minulé sezoně. Tohle jsou pro mě dílčí radosti.

Vaše překvapivé vítězství přitom bylo logickým výsledkem dění na hřišti.

Rozhodně je obrovské plus, když zápas vyhrajete, a ještě se vám herně povede. Myslím, že vítězství bylo opravdu zasloužené. Mohli jsme ještě navýšit vedení.

Třeba z penalty, kterou Ljovin neproměnil, stejně jako nedávno Necid. Budete se jim více věnovat?

Penalty jsou vždy otázkou psychicky, v tréninku se dost dobře natrénovat nedají. Věřím, že příště už z ní budeme úspěšní, i kdyby šli kopat ti samí kluci, kteří teď neuspěli. Nebojíme se poslat na pokutový kop ani jednoho z nich.

Proti Opavě jste ve středu poslal do branky k ligové premiéře Bačkovského, na Spartě chytal Le Giang. Nulu udrželi oba, kdo půjde mezi tyče příště?

Podstatné je, že jsme se ujistili, že oba svou roli zvládnou, což je jen plusové. Budeme se teprve bavit s trenérem brankářů, kdo nastoupí příště.

Reklama

Související témata: