Hlavní obsah

Po pěti měsících vyhráli. A trenér by v euforii doběhl až na Hlubokou

Pětadvacet zápasů nedokázali fotbalisté Opavy vyhrát na hřišti soupeře. Poslední triumf při cestě na půdu protivníka slavili v červenci 2019, kdy nastoupili v Českých Budějovicích. A právě na jihu Čech v neděli, při duelu 20. kola Fortuna ligy, zoufalou sérii utnuli, když v 88. minutě za bezbrankového stavu Březina trknul hlavou míč za záda bezmocného Drobného.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Tomáš Čvančara z Opavy, Lukáš Havel z Budějovic a brankář Budějovic Jaroslav Drobný.

Článek

„Před zápasem jsem klukům připomínal, že na vítězství venku čekáme rok a půl, což je strašidelná bilance. A vlastně jsem jako částečnou motivaci použil i fakt, že ten minulý triumf přišel právě na hřišti Dynama," vyprávěl trenér Opavy Radoslav Kováč po těsném vítězství.

„Věřili jsme, že právě v Budějovicích špatnou sérii zlomíme. Nic přece netrvá věčně," smál se střelec jediné branky, obránce David Březina. „Měl jsem při standardkách zavřít prostor na zadní tyči. Vyšlo to dokonale," lebedil si opavský zadák, který po přesné hlavičce skončil u postranní čáry pod hromadou těl spoluhráčů ze hřiště, lavičky i celého realizačního týmu.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Radoslav Kováč na archivním snímku.

„Já měl takovou radost, že bych běžel snad až na Hlubokou. Emoce byly obrovské," smál se Kováč v připomínce faktu, že Opava navíc utnula i zoufalou sérii letošní sezony, kdy byla třináct kol bez výhry. Vždyť naposledy porazila třetí říjnový den minulého roku doma Teplice. „Snad bude výhra v Budějovicích zlom k lepšímu," doufal šťastný Březina.

Opavě sice tři body nepomohly k posunu z poslední příčky, nicméně Kováč doufá, že triumf na jihu Čech budě mít hlavně psychologický efekt. „Jsme na určité cestě. Kluci v přípravě pracují velice svědomitě. Jenže když nepřichází odměna v podobě vítězství, je vše složité. Aby člověk věřil, že jde správnou cestou, potřebuje triumf," vysvětloval Kováč.

„Snad bude vítězství v Českých Budějovicích zlomem v naší sezoně a nyní budeme sbírat další výhry. Věřím, že jde o první krok k záchraně, protože určitě nepatříme v tabulce do sestupového pásma," tvrdil David Březina.

„Snad nebudeme na další výhru čekat dalších třináct kol. Všichni nás nyní odepisují a už nás berou jako sestupující. Výchozí pozice není dobrá, ale triumf v Budějovicích by nás měl nakopnout. Pořád je ve hře dostatek bodů, byť předešlá remíza s Příbramí nás hodně mrzí," vracel se Kováč ještě k duelu se Středočechy, který skončil v Opavě v minulém kole remízou.

„Doma jsme nedali gól už čtyři zápasy. Koncovka nás trápí. Výběr místa v pokutovém území i řešení situaci není na úrovni, jak bychom si představovali. Ale pracujeme na tom a věříme v posun," neskrýval Kováč, že doufá v utnutí další bídné série už při nadcházejícím souboji s Jabloncem.

Reklama

Související témata: