Hlavní obsah

Trpišovský se upíná k větě fenomenálního Jordana: Praví šampioni dokážou vyhrát třikrát za sebou!

O obhajobě titulu ani po vyhraném derby mluvit nechtěl, k jedné obrovské motivaci se však slávistický kouč Jindřich Trpišovský bezprostředně po vítězství nad Spartou přiznal. „Když jsme byli v létě zavření v hotelu v karanténě kvůli covidu, sledovali jsme společně seriál o Michaelu Jordanovi. A on tam řekl zajímavou a inspirující větu, že praví šampioni jsou jen ti, kteří dokážou vyhrát třikrát za sebou. Od té doby to mám v hlavě,“ netajil slávistický kouč, že slova fenomenální basketbalového mága ho ženou za třetím titulem v řadě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a trenér Sparty Praha Pavel Vrba po derby.

Článek

A ženou ho za ním o to víc, že jen dva trenéři v celé dlouhé historii československého a českého fotbalu na mistrovský hattrick dosáhli. Ve čtyřicátých letech slávistický kouč Emil Seifert a poté trenér pražské Dukly Jaroslav Vejvoda.

Trpišovský by mohl být tím třetím. A nejspíš jím bude, protože dva tituly už do Edenu přinesl a třetí má na dosah. Vždy jeho tým má na druhou Spartu po výhře 2:0 v derby náskok sedmnácti bodů, což je aktivum natolik luxusní, že ani dvě utkání, které má rival z Letné k dobru, jím nemůže zacloumat.

„Bodový rozdíl mezi Slavií a námi je obrovský, takže při vší úctě k mým hráčům tahle možnost nenastane," uvědomuje si Pavel Vrba, že je vyloučeno, aby jeho tým boj o ligový primát ještě zdramatizovat a rivalovi z druhého břehu Vltavy způsobil na cestě za korunovací jakékoli komplikace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stanislav Tecl vstřelil druhý gól Slavie v derby.

„Ale přece jen... Zbývá nám ještě osm zápasů a ve hře je tudíž čtyřiadvacet bodů. Navíc jsme ve hře ve čtyřech soutěžích, a když v kabině vidím, v jakém stavu jsou hráč," snášel slávistický trenér argumenty, proč nechce vyslovit ono pro celý sešívaný národ kouzelné: Je hotovo, třetí titul v řadě je náš.

„Udělali jsme k němu důležitý krok," pravil proto pouze. „A v derby, kdy jsme byli v nejtěžší a nehorší situaci, takže mužstvo muselo projevit charakter a mentalitu."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Ondřej Kolář a trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský po derby se Spartou.

Až reminiscence na dokument o jednom z nejlepších basketbalistů všech dob Jordanovi otevřel stavidla Trpišovského výmluvnosti. Připomínka jeho slávistického předchůdce Emila Seiferta, který mistrovský hattrick dokonce vyšperkoval ještě čtvrtým titulem v řadě, a malého generála z Julisky Jaroslava Vejvody rovněž.

„Mistrovský hattrick mám od léta v hlavě a všichni se k němu upínáme. Ale k titulu se upíná každý bez ohledu, o který v pořadí jde. Ať je první nebo několikátý... Mít ovšem na dosah takovou šanci, jakou máme, představuje krásnou metu a my k ní udělali vítězstvím v derby strašně důležitý krok."

Reklama

Související témata: