Hlavní obsah

Rána pro Slavii i národní tým. Provod přijde o EURO

Praha
Aktualizováno

Slávistický záložník Lukáš Provod si v neděli v Olomouci přetrhl zkřížený vaz v koleni a čeká ho operace. Přijde tak o fotbalové mistrovství Evropy. Podle klubového webu trvá obvykle doba rekonvalescence šest až osm měsíců.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Lukáš Provod ze Slavie zůstal ležet se zraněným kolenem na trávniku.

Článek
Fotogalerie

Český reprezentant musel v nedělním utkání 31. kola nejvyšší soutěže na hřišti Sigmy Olomouc střídat už po 19 minutách poté, co se mu podlomilo koleno. Trenér Slavie Jindřich Trpišovský věřil, že zranění záložníka nebude tak vážné, jak v první chvíli vypadalo.

"Je to zatím spíše jen pocitové a po úvodní prohlídce fyzioterapeutů a doktora. Jasno budeme mít až po magnetické rezonanci v Praze. Nechci to zakřiknout, momentálně to ale vypadá lépe než v té první chvíli," řekl po utkání Trpišovský. Jeho přání se však nevyplnilo a hráč si vyslechl krutou diagnózu.

"Sportovní tragédie pro Lukáše Provoda i velká ztráta pro Slavii. Magnetická rezonance potvrdila utržený křížový vaz i meniskus. Operace v ÚVN v nejbližších dnech. Lukáši, máš naši absolutní podporu!" uvedl Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva fotbalových mistrů z Vršovic na svém twitterovém účtu.

Čtyřiadvacetiletý Provod patřil v tomto ročníku k největším oporám Slavie, které výrazně pomohl ke třetímu titulu za sebou, postupu do finále domácího poháru a čtvrtfinále Evropské ligy. Do vršovického klubu přišel v září 2019 z Českých Budějovic, kde hostoval z Plzně. V 41 soutěžních duelech za červenobílé vstřelil pět branek.

Za národní tým odehrál Provod v základní sestavě poslední tři zápasy a dal v nich premiérový reprezentační gól, jímž přispěl k březnové remíze 1:1 s Belgií v kvalifikaci o mistrovství světa 2022. Celkem si pod trenérem Jaroslavem Šilhavým připsal sedm startů.

Výběr zranění, která připravila české fotbalisty o MS či ME
MS 1954 - Sparťanský útočník Josef Crha si v ligovém utkání s Pardubicemi zlomil klíční kost a přišel o start na MS ve Švýcarsku.
MS 1962 - Útočníka Dukly Praha Rudolfa Kučeru připravila operace menisku o stříbro z Chile.
MS 1970 - Sparťanský obránce Vladimír Táborský si před šampionátem v Mexiku těžce poranil koleno a na dlouhou dobu vypadl z reprezentace.
ME 1976 - Problémy se zády připravily o titul mistra Evropy Přemysla Bičovského, jenž předtím odehrál 26 reprezentačních zápasů v řadě.
ME 1996 - Měsíc před začátkem turnaje si záložník Pavel Hapal zlomil ve španělské lize holenní kost a přišel tak o senzační stříbro z Anglie.
ME 2000 - Stoper TeBe Berlín Jan Suchopárek musel po dubnovém zranění kolena na operaci a finálový turnaj v Nizozemsku a Belgii nestihl.
MS 2006 - Vladimíru Šmicerovi se na soustředění před světovým šampionátem v Německu obnovilo zranění podkolenní šlachy, které utrpěl v únoru. V nominaci jej nahradil Libor Sionko.
ME 2008 - Záložník Arsenalu Tomáš Rosický utrpěl v lednovém pohárovém duelu s Newcastlem zranění podkolenní šlachy. Po dvou prodělaných operacích musel několikrát odložit plánovaný návrat, na trávník se nakonec vrátil až po 18 měsících a přišel mimo jiné i o Euro v Rakousku a Švýcarsku.
ME 2021 - Záložník Slavie Lukáš Provod si v ligovém utkání s Olomoucí utrhl zkřížený vaz v koleni i meniskus a čeká ho operace. Přijde tak o mistrovství Evropy.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: