Hlavní obsah

Orel si dvakrát nezapíská! Na Spartě měl tasit dvě červené, pykají i muži od videa

Praha
Aktualizováno

Nová doba, tresty pro sudí jsou opět věcí veřejnou. Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR pozastavila sudímu Pavlu Orlovi delegaci na dvě utkání za chyby v sobotním ligovém zápase Sparty s Olomoucí. Neudělil červenou kartu domácímu Štetinovi a hostujícímu Matouškovi. Jeden zápas pykají i oba videoasistenti Jiří Adam a Jakub Hrabovský, kteří měli hlavního upozornit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Orel během utkání.

Článek

Ke sporným momentům se psotavil čelem. Pavel Orel své verdikty po utkání vysvětlil v rozohovoru pro O2 TV Sport.

Nejprve v 8. minutě udělil jen žlutou kartu domácímu Štetinovi, přestože olomoucký Jakub Matoušek už by mohl uhánět sám na brankáře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek ze Sparty a brankář Sigmy Olomouc Matúš Macík.

„Rozhodl jsem se pro žlutou kartu z prostého důvodu, že nebyly naplněny všechny atributy pro zjevnou brankovou příležitost. Olomoucký hráč si předkopl míč směrem k rohovému praporku, což mělo pro rozhodnutí zásadní vliv. VAR situaci kontroloval, popsal jsem mu ji - a ztotožnil se se mnou," vysvětlil sudí.

Komise rozhodčích ovšem Orlovi za pravdu nedala. Podle jejího soudu měl Štetinu vyloučit. Stejně jako za surovou hru právě Matouška, který ve 40. minutě šlápl na stehno sparťanovi Hložkovi. Zákrok se obešel bez jakéhokoliv napomenutí a hrálo se dál.

"My jsme se na komisi po zhlédnutí záběrů shodli, že pro Štetinu měla být červená karta a VAR měl intervenovat. Z našeho pohledu měla být červená karta i pro Matouška, tady jsme se shodli. Hráč zodpovídá za to, kam šlape," poukazuje šéf komise Radek Příhoda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Štetina ze Sparty Praha po utkání se Sigmou Olomouc.

Další sporný moment nastal, když Orel ve 12. minutě nařídil penaltu pro domácí za faul Zmrzlého na Höjera, ačkoliv se zdálo, že k němu došlo spíš mimo šestnáctku.

„Také tuto situaci jsem samozřejmě konzultoval s videorozhodčím. Nebyl jsem si jistý místem a přestupkem vůbec, důležitá však byla spolupráce s asistentem. Potvrdil mi, že hostující hráč šlápl domácímu na nohu, tudíž jsem nařídil pokutový kop. Taky VAR zákrok kontroloval, a schválil, že ke šlápnutí došlo uvnitř pokutového území," popsal Orel.

V tomto případě komise jeho verdikt schválila. Stejně jako rozhodnutí, že udělil hostujícímu Janu Sedlákovi za ostrý zákrok na domácího Adama Karabce pouze žlutou kartu.

"Utkání nebylo jednoduché, je tam mnoho situací, které nejsou jednoznačné. Když to shrnu, dvakrát jsme podpořili rozhodnutí a dvakrát jsme udělali v komisi jiné rozhodnutí. Na sporné situace je to jak pro Olomouc, tak pro Spartu 1:1," dodává Příhoda s poukazem, že Orla nehází přes palubu.

Další sudí v úvodu ligové sezony odvedli podle nového šéfa komise dobré výkony.

Reklama

Související témata: