Hlavní obsah

Hložek dal nejlepšímu kamarádovi z dětství zážitek, Spartě výhru

Zatrénoval si v Salcburku i s hvězdným Haalandem, v domácí soutěži ovšem teprve začíná. Proto byl ligový debut v základní sestavě pro devatenáctiletého fotbalistu Karviné velkým zážitkem. Tím spíše, když útočník Antonín Svoboda dostal důvěru na Spartě proti svému velkému kamarádovi Adamu Hložkovi, s nímž vyrůstal v Brně. „Mám smíšené pocity. Prohráli jsme, na druhou stranu to pro mě byl první zápas v základu, navíc proti Spartě, extrémní zážitek. Užil jsem si ho,“ líčí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek ze Sparty Praha v poloze ležícího střelce...

Článek
Fotogalerie

Věhlasná akademie Salcburku ho posunula dál. V létě ovšem zvolil návrat domů, vyhlédla si ho Karviná. V prvním kole proti Pardubicím stihl v Ďolíčku pár závěrečných minut. Na Letné ho trenér Weber šoupl dost nečekaně rovnou do základní sestavy místo Papadopulose.

Dvěma dlouholetým parťákům tak dopřál nezapomenutelný duel.

„Adam Hložek je odmala můj nejlepší kamarád. Od čtyř let jsme v Brně hráli spolu," vzpomíná Antonín Svoboda s úsměvem.

Jeho kámoš utkání 3. kola (2:0) rozhodl vítězným gólem.

„Podařilo se nám vstřelit gól, měl jsem ještě další šance, abych zvýšil. Kdybychom do poločasu vedli o dva góly, dohráli bychom víc v klidu. I ve druhé půli jsem měl velkou šanci, zase jsem nedal, ale naštěstí se prosadil Pavlas (Pavelka). Závěr už byl v klidu," říká Adam Hložek sebekriticky pro klubovou televizi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Souček ze Sparty Praha a Antonín Svoboda z Karviné.

Od soupeře se mu ovšem dostalo velkého uznání.

„Klobouk před jeho gólem, byla to extratřída. Škoda, že proti němu nikdo nevystoupil. Před zápasem jsme se bavili. Můj zážitek posílilo, že mi debut vyšel zrovna proti Adamovi," oceňuje Svoboda.

Měl těžký úkol. Měl obránce Sparty utahat, aby ulehčil práci čerstvému mazákovi Papadopulosovi, který ho v 56. minutě vystřídal.

„Šlo s nimi hrát, ale i tak strašně těžce. Nějaké šance jsme si hlavně v první půli vytvořili, ale neproměnili je. Pak je to se Spartou složité, ukázala svou kvalitu," uznává Svoboda.

Pražané potřebují od jeho kamaráda góly i na pohárové scéně. V úterní odvetě 3. předkola Ligy mistrů v Monaku jim po domácí porážce 0:2 pomůže k postupu už jen malý zázrak.

„Jedeme tam s nepříjemným dílčím výsledkem, odveta bude hodně těžká. Ale naděje umírá poslední, necháme na hřišti všechno, abychom uspěli," slibuje Hložek.

Reklama

Související témata: